A megunhatatlan Kombucha

A Megunhatatlan Kombucha

A megunhatatlan Kombucha

Tisztában vagyunk vele, idestova 25 éve, hogy van, aki szereti és van, aki nem. Sőt, azt is tudjuk, hogy a szeretem – nem szeretem ellenére, mindenkire valamilyen szinten jótékonyan hat – persze vannak ritka kivételek, de ez a világ rendje. Sokan kedvelik a saját maguk által nevelgetett, szeretgetett saját érlelésű teát, és vannak, akik a kész Kombucha koncentrátumot preferálják. Fél liter Kombucha koncentrátumból 4 és fél liter, az emésztést, testet és lelket is üdítő ital készíthető el. Tavaly, akik szemfülesek voltak, nyakon csíphették a különböző Kombucha recepteket. Köszönjük a rengeteg visszajelzést!

Amit a kombucháról érdemes tudni

A Kombucha egy igazi kis önálló ökoszisztéma; ugyanis baktériumok és élesztők együttélése – vagy inkább szimbiózisa – alkotja. A leggyakoribb fajai az acetobacter és a gluconobakter tagjai közé tartoznak, de rendkívül sok fajt említ a szakirodalom. Ezekre a fajokra nem jellemző, hogy kórokozóként viselkednének – ellenben a legtöbbjük hétköznapi ételekben is előforduló, természetes erjedést elősegítő faj. Habár a Kombucha különleges sejtkultúra tagjai erjedéses folyamatoknak is teret adnak, ámde az őket tápláló (főleg cukor-természetű) szerves anyagokkal együtt a környezetükben található anyagokat is (pl. aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, polifenolok, stb.) felveszik – illetve átalakítják, és raktározzák azokat. Az átalakító folyamatok során nem okvetlenül lebontásra kell gondolni – hiszen sok anyagot biológiailag aktív formába hozhatnak, vagy például értékes B1, B6, B12, valamint C-vitamint termelnek. Továbbá a „raktározás” alatt azt értjük, hogy a mikroorganizmusok saját biológiai membránjukkal körülveszik a hasznos anyagokat – de közben nem változtatnak (lényegesen) azok kémiai szerkezetén. Így számunkra – mintegy „elő-emésztve” fermentálva és „bio-csomagolva” a hasznos anyagokat – megkönnyíthetik azok felszívódását. Sőt, legalább részlegesen, még a gyomorsav hatásától is kímélhetik azokat.

Mire jó a Kombucha tea?

Többezer éves tradíciója van a Kombucha tea fogyasztásának a különböző természeti népek között – Kínától kezdve, Japán, Korea és a régi Szovjetunió területén élők körében – mind a mai napig. Kombucha tea számos, az egészséget támogató egyéb hatással is rendelkezik, így egyre több kutató csoport szentel neki nagy figyelmet. Már a korai kísérletek is bebizonyították, hogy a rendszeres Kombucha tea fogyasztása jótékonyan támogatja a májfunkciókat (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11723720). A kutatók figyelmét sem kerülte el a Kombucha emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Egy 2018-ban zajlott kutatás eredményei azt mutatják, hogy a Kombucha rendszeres fogyasztása jótékonyan támogatja a mikrobiom összetételét, így támogatva az emésztőrendszer egészséges működését (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30815318).

Télen a szegfűszeges Kombucha a legnépszerűbb

A szegfűszegről szóló első utalásokat a keleti irodalomban a kínai Han korszakból találtak, “a nyelv főszere” megnevezéssel. Az udvari népnek a Han dinasztia korában (Krisztus előtti 206 és az időszámításunk szerinti 220 között) szegfűszeget kellett tartaniuk a szájukban, amikor a császár elé járultak. A népgyógyászat területén is előszeretettel alkalmazzák ezt a fűszer- és gyógynövényt. A szegfűszeg főhatóanyaga az eugenol (fenol vegyület), amiről a kutatások bebizonyították, hogy csíraölő hatású, így segíti az immunrendszer munkáját. Belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő és emésztést támogató tulajdonságai kerülnek előtérbe. A savanykás Kombuchával jól harmonizálnak kellemes és vitalizáló hatású. Bár év közben nem ez az elsődleges ízesítés a fő kedvenc, de télre sokan kérték, így Limitált mennyiségben újra elérhetővé tettük.

Bemutatkozik a Levendulás Kombucha koncentrátum

A mediterrán vidékről származó levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban, gyógyászati célra elsősorban a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) termesztik. A gyógyászatban a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalosan jegyzett. A hatás szempontjából a legfontosabbnak a növény illóolaját tartják, melynek legfőbb összetevői a linalool és a linalil-acetát. Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják.

Kezdje az évet Kombuchaval és idén is folytassa azt az egészséges szokását, hogy Kombucha fogyasztásával támogatja szervezete mindennapi működését! Emésztést könnyítő, testet és lelket üdítő fermentált ital.

Jakab István egészség – be – fektető és Bell Barbara Természetgyógyász Fitoterapeuta 

Ez a cikk a 2021. január havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

Tudjon meg többet a KOMBUCHÁRÓL és töltse le INGYENES tudásanyagunkat >> ITT

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés