Kombucha levendulával

a kombucha levendulaval3

Levendula – harmónia – Kombucha

Külön-külön már jól ismerjük ezt a két remek összetevőt, de ízesített koncentrátumként együtt csak most találkozhatunk vele először. Ahogy az már tőlünk megszokott most is a szinergiát vettük figyelembe. A kombucha és a levendula népgyógyászati felhasználása is több ezeréves múlttal rendelkezik.

A levendula gyógyászati szempontból legértékesebb részei az illatos virágai. Elsősorban tea vagy illóolaj formájában alkalmazható belsőleg. A népi gyógyászatban a levendula teáját vagy pár csepp illóolaját széles körben alkalmazzák mind a mai napig. A benne lévő hatóanyag széles spektruma miatt alkalmas:

 • az emésztőrendszer támogatására – kiváló étvágyjavító, képes oldani a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, így támogatva a szinergista baktériumok működését.
 • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
 • Idegnyugtató és idegerősítő, elűzi a félelmeket, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást. Enyhíti az idegi alapú felső hasi és bél-problémákat.
 • Mivel támogatja az emésztést és az emésztőrendszerben élő szinergista baktérium törzseket, így ezen keresztül pozitívan hat az immunrendszerre.
 • Segít a szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
 • Képes támogatni az izmok és az ízületek gyulladásának csökkentését.

A levendula jól kombinálható más gyógynövényekkel.

Bár már lassan több mint 25 éve van Magyarországon Kombucha, még sokan vannak, akik nem ismerik, pláne a mai fiatalabb generáció. Harald W. Tietze rengeteg időt töltött a Kombucha megismerésével. Ismereteit: Kombucha a csodálatos gomba című könyvében meg is írta.

A Kombucha legfontosabb hatóanyagai és hatásaik

Az élesztőgombák által termelt vegyületek hatása teljes körű, mivel az egész szervezetbe eljutnak és kifejtik jótékony hatásukat.

 • Tejsav: a belek pH-jának fontos szabályozója.
 • Dextrogyral: a kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a kóros sejtburjánzást megakadályozza.
 • Glükoronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros salakanyagokhoz, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükuronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel.

Akárhogy is nézzük, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a máj méregtelenítését a modern életvitel mellett támogatni kell. Ebben pedig a kulcsszerepet játszó glükuronsav pótlása áthidalhatatlannak tűnik. A Kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a megoldásában, ugyanis 1 liter Kombucha teában a glükuronsav és származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot. Ez az eddig ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között.

 • Laurinsav: az egyik legerőteljesebb közepes láncú triglicerid, ami a Kombuchában is megtalálható. Az emberi vagy állati testben monolauránná alakul át, egy vírus-, baktérium-, és protozoaölő monogliceriddé, amelyet az emberi és állati szervezet többek közt a HIV, a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok elpusztítására használ fel.
 • Hyaluronsav: az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője. Először a szem csarnokvízéből különítették el. Fontos biológiai szerepe van: a kötőszövetek gélszerű alapanyagának jelentős része hyaluronsav. Nagy viszkozitása folytán az ízületek működésénél a „kenőanyag” szerepét tölti be.
 • Chondroitinszulfát: fontos polyszacharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze.

Azoknak, akik régóta fogyasztják a Kombuchat és szeretnek vele „kísérletezni” is, nem új gondolat, hogy valamilyen gyógy- vagy fűszernövénnyel, például egy kis levendulával kombinálják. Eddig ezt úgy lehetett megoldani, hogy a levendula teába egy kis kombucha koncentrátumot adagoltak, vagy a növényi drogot áztatták be a kombucha teába. Azért, hogy ez most már sokkal egyszerűbb legyen létrehoztuk a Jakab kombucha koncentrátumot levendulával.

Egészségünk legjobb barátja időnként válogatós, az otthoni „vegyészkedésnek” sok buktatója van, akik próbálták azok nagyon jól tudják. A kombucha egyik legnagyobb ellensége a penészedés, fontos a nagy a tisztaság és bizony a tea fű minősége sem mindegy, amin nevelgetjük. Sorolhatnék még pár szabályt, amit illik betartani, de nem szeretném senki kedvét elvenni, az otthoni kombucha készítéstől. Azoknak, akik idejükből nem tudnak lecsippenteni egy keveset erre a feladatra, nekik ajánlom a többféle Jakab kombucha koncentrátumot, illetve mindenkit bátorítok, hogy kóstolja meg legújabb levendulás ízesítésünket.

A levendula kékre festi az eget, lilára a földet, és ízletesebbé a Kombuchat!

Jakab István egészség – be – fektető és Bell Barbara Fitoterapeuta

Ez a cikk a 2021. február havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés