Manduella – földimandula 
A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, tigrismogyoró neve félreértésre adhat okot, hiszen nincs köze a valódi mandulához vagy dióhoz, nem csonthéjas és nem is fán terem. Az állati eredetű élelmi anyagoknál a tojást tökéletes „bio kapszulának” szokták nevezni (a legértékesebb élelmi anyag az anyatej után). A növényi eredetű, élelmi anyagok közül ezt a címet a földimandula (chufa, cyperus esculentus, tigris mogyoró) érdemelte ki. A növényt már az ősi Egyiptomban is ismerték és földalatti gumós termékét az orvoslásban és a táplálkozásban kiterjedten használták és használják.
Számos helyen a túlélés növényének hívják, mert 30 g földimandula (naponta) a mindennapi táp- és vitál-anyag szükségletünket fedezni tudja!
Fogyasztása alkalmas a dió és mandulafélékre allergiások számára, illetve autoimmun kórképekben szenvedőknek is jó alternatívát kínálhat a maglisztek helyett. Viszonylag magas rosttartalma miatt a szénhidrát és cukortartalma lassan szívódik fel, ezért diabéteszes betegeknek is ajánlják.
A tisztított földimandula gumót speciális és egyedülálló technológiával hántolják (koptatják), megszabadítva ezzel a héja hordozta fitát-, fitinsav tartalmától, amely diszkomfort érzést okozhat a fogyasztónál. A koptatás során a gumók rosttartalmát az ideális (4-6%) állítják be. A földimandulát magas olajtartalma és ideális olajsav összetétele miatt nem tanácsos kipréselni, hiszen olajai hordozzák a jótékony esszenciáját. A hidegsajtolás során visszamaradt földimandula présmaradék hasonlóan sok más magliszthez, jóval szegényebb tápértékű élelmi anyag. A kellemes (kissé mandula) ízű koptatott gumó élvezeti értéke messze felülmúlja a héjas párjáét. A koptatott gumó őrleményeiből készült sütemények, kenyerek, pékárúk jóval puhábbak, omlósabbak, és magas rosttartalmuk ellenére is könnyebben emészthetőek, mint a héjas gumóból készültek.
A koptatott gumó őrlése során különböző frakciójú (szemcseméretű) őrlemények keletkeznek, amelyeket szitálással szétválasztanak, illetve osztályoznak. Ilyen durvább szemcséjű frakció a földimandula panír is, amely tökéletesen alkalmas húsételek, zöldségek, gombák, stb. panírozására. Hasonlóképpen viselkedik, mint a normál zsemlemorzsa. A földimandula beltartalmi értékeiben jóval gazdagabb, és árában is kedvezőbb, mint a normál közönséges mandula. Gazdag funkcionális élelmi anyag, amely a paleo, vegán, LCHF, cukorbeteg, ill. egyéb reform étrendek és diéták meghatározó élelmi anyaga.
Amennyiben szeretne többet olvasni a földimandula egészségre gyakorolt hatásairól kattintson a linkre: https://tudastar.vivanatura.hu/cikkek/a-foldimandula-hatasai-az-egeszsegre/
Beltartalmi értékek 100 g termékben: | |
Energia | 1771KJ / 425 Kcal |
Zsír | 25 g |
ebből telített zsírsav | 1,5 g |
Szénhidrát | 40 g |
ebből cukor | 14 g |
Rosttartalom | 12 g |
Fehérje | 5 g |
Só | 0,13 g |
Omega 6 zsírsav | 11-13 % |
Olajsav | 70-72 % |
A földimandulából készült termékek teljes mértékben alkalmazhatók az Autoimmun protokoll (A.I.P.), az alacsony szénhidrát tartalmú, magas zsír tartalmú (Low-Carb High-Fat), paleo, vegán étrendekben vagy bármilyen reformtáplálkozási vonalon. Megfelelnek a funkcionális élelmiszerek által támasztott követelményeknek.
Felhasználási javaslat: hagyományos zsemlemorzsa kiváltására.
További receptötletek a felhasználáshoz: https://vivanatura.hu/receptek/manduella-receptek/
Összetevők: 100% Cyperus Esculentus durva őrlemény
Származási hely: Spanyolország
Forgalmazó: Green Blood Kft. 2151 Fót, Németh Kálmán út 34-36.
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Felbontás után zárja vissza, tegye hűtőbe. Utána 1 hónapig fogyasztható a lejárati időn belül.
Védőgázas csomagolás (védőgáz: nitrogén, szén-dioxid)
Beszélgetés a földimanduláról: https://youtu.be/cmnwJGvmNzw
Értékelések
Még nincsenek értékelések.