Edd egészségesre magad!
Emésztőrendszerünk testünk egyik legfontosabb és egyik legösszetettebb rendszere. Feladata a táplálék felvétele, emésztése, feldolgozása és a felesleges fel nem szívódott anyagok eltávolítása. Számos más funkciót is ellát, mely nem kizárólag az emésztéssel kapcsolatos (pl. hormontermelés, immunológiai funkciók stb.)
Összetettségéből adódóan, könnyen „hiba kerülhet a rendszerbe”. A mai korban népbetegséggé vált a millió féle emésztőrendszeri probléma, szinte mindenki tapasztalta már valamely formáját. A megoldás az életmód váltás. Van, akinek sajnos teljesen el kell búcsúznia a megszokott ízektől, ételektől. Vagy mégsem?
Mindenki szeret finomakat enni, ugyanakkor megőrizni egészségét, ezért azt tűztük ki célul, hogy megmutatjuk nektek termékeink egy másik felhasználási formáját!
Arra kértük a velünk együttműködő táplálkozási tanácsadókat, hogy vigyék be konyhájukba termékeinket, és mutassák meg, hogyan lehet belőlük finomakat sütni-főzni, megőrizve az ismerős ízeket, ételeket.
Azzá leszel, amit eszel! Tarts velünk és Edd egészségesre magad!
- Receptek -
Gyümölcsrizs
Gyümölcsrizs, a legegyszerűbb desszert!
Hozzávalók (2 adag):
- 20 dkg rizs
- 8 dl cukormentes vaníliás növényi tej
- 2 dl növényi cukormentes tejszín
- 1 kk reszelt citromhéj
- 1-2 ek vanília aroma
- ízlés szerint édesítő
- 1 dkg Viva natura Hibiszkuszvirág por
- 1 dkg Csipkebogyó húspor




Elkészítés:
Egy lábasba tesszük a rizst, hozzáadjuk az édesítőt, vaniliás növényi tejet, tejszínt, reszelt citromhéjat, vanília aromát és ízlés szerint édesítőt. Alaposan elkeverjük, majd puhára főzzük a rizs ( nem baj, ha szaftosabb marad ).
Majd ha meghűlt, akkor átkeverjük és három részre osztjuk.
Az egyik marad natúr, a másodikba belekeverjük a hibiszkusz virágport, a harmadikba pedig a csipkebogyó húsport.
Majd kelyhekbe rétegezzük, és tálalható.
Recept – Mona konyhája
Tudtad? A hibiszkusz sok C-vitamint, 15-30 % szerves savat, poliszacharidokat és flavonoidokat tartalmaz, valamint: B1, B2, B3, B6, D provitamin és számos ásványi anyagot és nyomelemet (pl. kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, szelént, vasat vasat krómot, mangánt)
A csipkebogyó termésben legendásan sok a C-vitamin, de van még benne A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamin is.
Hamburger
Hamburger, kicsit másképp!
Hozzávalók (4 db buci):
- 15 dkg barna rizsliszt
- 12 dkg köles liszt
- 8 dkg tápióka keményítő
- 3 dkg útifűmaghéj
- 3 dkg Cékla por
- 2 dkg Viva Natura Inaktivált Sörélesztő por
- 1 kk só
- 1 dkg Viva Natura Full Sun bioaktív növényi szárítmányok
- 1 cs sütőpor
- 4 dl víz
- 1 ek citromlé
- + olaj a kenéshez
- + szezámmag a szóráshoz




Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálba kimérjük, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, alaposan összedolgozzuk.
Majd négy egyenlő részre osztjuk.
Sütőpapíros tepsire négy darab golyót formázunk, tetejüket kicsit lenyomjuk. Vékonyan leolajozzuk, majd szezámmaggal megszórjuk.
180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Recept – Mona konyhája
Spenótos sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 15 dkg barna rizsliszt
- 5 dkg köles liszt
- 10 dkg tápióka keményítő
- 2,5 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg Spenót por
- 1,5 dkg Univerzális növényi komplex
- 1,5 dkg Inaktívált sörélesztő por
- 7 g só
- 1 cs sütőpor
- 3 dl víz
- 1 ek citromlé
- + olaj a kenéshez
- + barna rizsliszt a nyújtáshoz
- + kb. 10 dkg reszelt növényi sajt a tetejére




Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és alaposan összedolgozzuk. Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, és kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, majd szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük, tetejét vékonyan olajozzuk, majd megszórjuk reszelt növényi sajttal. 180 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük.
Recept – Mona konyhája
Tudtad? A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
A spenót vagy más néven paraj értékes zöldségnövényünk. Energiatartalma alacsony, de ásványi anyag tartalma jelentős: vas (2,9 mg/100 g), foszfor (160 mg/100 g), kálium (526/100 g) gazdag. Tartalmaz vitaminokat is: jelentősebb mennyiségben folsavat (194 µg/100 g), karotint (4,2 mg/100 g), E-vitamint (2,5 mg/100 g).* * EFSA által jóváhagyott állítás
Kollagén gumicukor - cukormentes
A megfelelő kollagén fogyasztás elengedhetetlen a rugalmas, fiatalos bőr megtartásához! Ehhez hoztam nektek egy kis segítséget.
Hozzávalók (40 db-hoz):
- 160 ml zöld tea
- ízlés szerint édesítőszer
- pici citromlé
- 20 g Kollagén Plusz Hialuronsav gránátalma ízű italpor C-vitaminnal (250 g)
- 15 g zselatin
- Forgatáshoz: eritrit




Elkészítés:
A zöldteát elkészítjük, ízlés szerint ízesítjük. Kimérünk belőle 160 ml-t. Ebből 40 ml-t elkeverünk a zselatinnal, majd felforraljuk és hagyjuk vissza hűlni.
A maradék teát kihűtjük, hozzá keverjük a kollagént, majd bele öntjük a kihűtött zselatint. Választott jégkocka készítő vagy speciális gumicukor készítő formába kiöntjük. 2-3 órát dermesztjük. Meghempergetjük eritritben. Majd hűtőben tárolhatjuk.
Ajánlott mennyiség: napi 3 db!
Recept – Jerkovics Bogi
Tudtad? A kollagén strukturális fehérje, a bőr, a kötőszövet és a porcok egyik fontos alkotórésze.
A hialuronsav a bőrben, az izmokban és ízületekben is megtalálható, nagy vízmegkötő képességgel rendelkező poliszacharid molekula.
A C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
Full Sun avokadó krém
“ Bélbaktériumaink táplálása nagyon fontos a megfelelő bélflóra egyensúly fenntartása és kialakítása érdekében!
Persze tudom, hogy a sok-sok ajánlott jótékony hatású készítményt és élelmiszereket külön-külön nem igen szeretjük összeválogatni.. Viszont van egy jó hírem! Nem is kell. Ugyanis a Full Sun készítmény 36 összetevőt egyesít magában, amely mindezt megoldja helyettünk.
Hoztam egy mártogatós receptet is nektek hozzá.
Hozzávalók:
- 1 db érett Avokadó
- 1 csapott evőkanál Full Sun bioaktív növényi szárítmány
- 2 evőkanál kókuszkrém
- só, bors, metélőhagyma



Elkészítés:
Az avokádót kimagozzuk, és összetörjük. Majd a többi összetevővel eldolgozzuk. Nagyon jó krém kenyerekre, vagy pedig zöldségek mellé is mártogatósnak!
Recept – Jerkovics Bogi
Tudtad? Szervezetünk sokkal inkább függ az egészséges, minket támogató szinergista baktériumoktól, mint azt valaha is gondoltuk volna. Ezek a széles spektrumú baktériumtörzsek széles spektrumú táplálékot igényelnek. Ezek a törzsek nem most, hanem több tízezer évvel ezelőtt alakultak ki, és éppen ezért sokkal gazdagabb és szélesebb táplálékot kaptak, mint a mostani időkben. Ezt próbáltuk pótolni ezzel a 36 összetevőből álló készítménnyel.
Céklás hummusz
A hummusz egészséges és finom alap egy klassz reggelihez vagy uzsonnához.
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó - főtt vagy konzerv
- 6 g Univerzális növényi komplex
- 5 g Cékla por
- 3 g Inaktivált sörélesztő por
- 3 g só (ízlés szerint)
- 2,5 dkg pirított, darált szezámmag
- kb. 1 dl növényi tej
- szóráshoz szárított petrezselyem




Elkészítés:
Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, majd botmixerrel pépesítjük. Majd egy tálkába tesszük és megszórjuk petrezselyemmel.
Recept – Mona konyhája
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad-gyökök támadásától védik. EFSA által jóváhagyott állítás: A cékla táplálkozás-élettani szerepét a jelentősebb B1-, B2-, C-vitamin és folsav-tartalomnak, illetve a kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vas ásványi anyagoknak köszönheti. Lúgos kémhatású. Jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatát.
Hibiszkuszvirágos brownie
Nagyon csokis, nagyon finom, nagyon omlós brownie.
Hozzávalók:
- 20 dkg barna rizsliszt
- 5 dkg köles liszt
- 10 dkg tápióka keményítő
- 1 dkg Hibiszkuszvirág por
- 1 dkg Univerzális növényi komplex
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dkg útifűmaghéj
- 4 dkg édesítő (1:4)
- 5 dkg holland kakaópor
- 12,5 dkg olvasztott gluténmentes - cukormentes - vegán csokoládé
- 4 dl növényi tej
- 1 ek citromlé




Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük és elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és alaposan összekeverjük. Ezután keverjük a masszához a növényi tejet és a citromlevet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 180 fokos sütőben, kb. 25 -30 perc alatt megsütjük.
Recept – Mona konyhája
Tudtad?
A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
A hibiszkusz sok C-vitamint, 15-30 % szerves savat, poliszacharidokat és flavonoidokat tartalmaz, valamint: B1, B2, B3, B6, D provitamin és számos ásványi anyagot és nyomelemet (pl. kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, szelént, vasat, krómot, mangánt).
Szuperfood kása

Ez a zabkása nem csak színeiben ilyen változatos, hanem összetevőiben is!
Hozzávalók 1 adaghoz:
- Alap:
- 30 g gluténmentes zabpehely
- 60-70 g víz
- 2 g folyékony édesítőszer
- Krém:
- 1/2 ek. Hibiszkuszvirág por
- 1/2 ek. Univerzális növényi komplex
- 20 g növényi fehérje + 60 g növényi tejjel kikeverve
- Tetejére ízlés szerint: gyümölcsök, étcsokoládé, tökmag



Elkészítés:
A zabkása alapját összekeverjük, vagy mikróban elkészítjük 2 perc alatt, vagy megfőzzük.
Kikeverjük a növényi fehérjét, amihez hozzá adjuk a hibiszkuszvirág port és az univerzális keveréket. Ezt eloszlatjuk a zabkása tetején és ízlés szerint díszítjük.
Jerkovics Bogi receptje
Tudtad?
A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
Reggeli zabpehlyes smoothie
Induljon jól a reggeled, egy egészséges, rostban gazdag smoothie-val.
Hozzávalók:
- 2 adagolókanál Univerzális növényi komplex
- 100 g fagyasztott erdei gyümölcs mix
- 1 banán
- 2 ek. zabpehely
- 3 ek. növényi ital



Elkészítés:
Turmixoljuk össze, majd tálaljuk. Videóban a feltét: granola, mogyoróvaj és málna. Jó étvágyat!
Juhász Vivien receptje
Tudtad?
A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
A hibiszkusz sok C-vitamint, 15-30 % szerves savat, poliszacharidokat és flavonoidokat tartalmaz, valamint: B1, B2, B3, B6, D provitamin és számos ásványi anyagot és nyomelemet (pl. kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, szelént, vasat, krómot, mangánt).
Full Sun torma krém
Ha elkészíted, garantálom, hogy odalesz az egész család tőle. Olyan ételt fogsz az Ünnepi asztalra tenni, ami telis tele van jótékony összetevőkkel.
Hozzávalók:
- 2 adagolókanál Full Sun bioaktív növényi szárítmány
- 150 g vegaföl
- 2 evk. torma
- só, bors, metélőhagyma
- 10 g újhagyma



Elkészítés:
A hagymát felvágjuk. Majd minden összetevőt kimérünk egy tálba és össze dolgozzuk. Tökéletes krém a húsvéti hagyományos vagy vegán sonka, és fonott kalács mellé!
Jerkovics Bogi receptje
Tudtad?
Szervezetünk sokkal inkább függ az egészséges, minket támogató szinergista baktériumoktól, mint azt valaha is gondoltuk volna. Ezek a széles spektrumú baktériumtörzsek széles spektrumú táplálékot igényelnek. Ezek a törzsek nem most, hanem több tízezer évvel ezelőtt alakultak ki, és éppen ezért sokkal gazdagabb és szélesebb táplálékot kaptak, mint a mostani időkben. Ezt próbáltuk pótolni ezzel a 36 összetevőből álló készítménnyel.
Málnás gofri csavart
A gofri alapja egy olyan növényi komplex, amely gazdag rostforrás, segíti az emésztést, lassítja a szénhidrátok felszívódását, mindemellett pedig elképesztően finom.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 50 g növényi fehérje
- 20 g Univerzális növényi komplex
- 10 g tápióka keményítő
- 50 g kókuszkrém
- 150 g víz



Elkészítés:
A hozzávalókat össze dolgozzuk, majd egy gofri sütőben (ennek híján egy grillezőben) megsütjük. Házi cukormentes lekvárral megkenjük, feltekerjük. 6 részre osztjuk. Adagonként 3-3 db gofri csavart lesz belőle. Tökéletes tízórai vagy uzsonna és így meg is van 2 napra egy étkezésünk!
Tudtad?
A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
Hibiszkuszvirágos energia golyók
Hozzávalók (12 db golyóhoz):
- 2 ek. kókuszliszt
- 1 ek. Hibiszkuszvirág por
- 3 g folyékony édesítőszer
- 25 g natúr mogyorókrém + 20 g vízzel kikeverve
- 1 ek. cukormentes házi lekvár vagy kókuszkrém
- Forgatáshoz: Kókusz reszelék és mogyoró por



Elkészítés:
Össze dolgozzuk a száraz hozzávalókat, majd jöhetnek hozzá a folyékonyak (mogyorókrém+lekvár). Jól össze gyúrjuk, majd golyókat formázunk belőlük. Végül meghempergetjük kókuszreszelékben vagy mogyoró porban. (Kakaópor is szuper választás!)
Tudtad?
A hibiszkusz sok C-vitamint, 15-30 % szerves savat, poliszacharidokat és flavonoidokat tartalmaz, valamint: B1, B2, B3, B6, D provitamin és számos ásványi anyagot és nyomelemet (pl. kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, szelént, vasat, krómot, mangánt).
Biztos reggel lepény
Ha te is egy “Biztos Reggel”-re vágysz, akkor itt a tuti recept!
Hozzávalók:
- 30 g gluténmentes zabpehely
- 1 adagolókanál Biztos Reggel por
- 70 g víz
- 1 g só
- Töltelék: választható; videóban: jégsali, kápia paprika, füstölt lazac pisztráng



Elkészítés:
A lepény hozzávalóit turmixold le, majd egy tapadásmentes serpenyőben süsd meg mindkét felét. Tetszőlegesen tölthetjük.
Tudtad?
A magnézium az egészség megőrzés szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag. Rengeteg fiziológiai folyamat megfelelő működéséhez szükséges, létfontosságú szerepe van szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában, nélkülözhetetlen több száz enzim működéséhez.
Kombucha-gránátalma energetizáló koktél
Tartsatok velünk, készítsünk egy nagyon finom energetizáló koktélt!
Hozzávalók:
Tudtad?
A kombucha felhasználói tapasztalatok szerint, számos, az egészséget támogató hatással rendelkezik, a benne élő mikroorganizmusoknak és hatóanyagoknak köszönhetően, probiotikumként támogatja emésztőrendszerünket. A Kombucha enzimeket is és antioxidánsokat is tartalmaz.
A gránátalma antioxidáns hatású, nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot. Rendkívül jó hatással van a szív- és érrendszerre, a koleszterin szintre, támogatja az érfalak rugalmasságát. Gyulladáscsökkentő, immunrendszer támogató hatással bír.
Napindító koktél
Csodálatos alapanyagokból készült ez turmix, ami tízóraira, illetve uzzsonnára is tökéletes!
Hozzávalók:
- 3 ek. Kombucha C koncentrátum
- 2 adagolókanál D+C immun ital por
- 250 ml cukormentes kókusztej
- 1 evőkanál zabpehely
- 1 marék málna
Tudtad?
A kombucha felhasználói tapasztalatok szerint, számos, az egészséget támogató hatással rendelkezik, a benne élő mikroorganizmusoknak és hatóanyagoknak köszönhetően, probiotikumként támogatja emésztőrendszerünket. A Kombucha enzimeket is és antioxidánsokat is tartalmaz.
A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához és hasznosulásához, a vér normális kalciumszintjének, valamint a csontok és a fogak egészségének fenntartásához, a normál izomműködéshez, az immunrendszer egészségének működéséhez (gyermekeknél is). A D-vitamin szükséges a gyermekek normális növekedéséhez és csontfejlődéséhez, valamint szerepe van a sejtosztódásban is. *
D- és a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. *
*Ha szeretnél többet tudni ezekről a vitaminokról nézd meg a következő oldalon: https://vivanatura.hu/termekek/dc-plusz-csaladi-immun-italpor/
Táplálkozási tanácsadó:

Séf, Életmód-, és vegán táplálkozási tanácsadó, Mentes gasztrospecialista, Közszereplő
TvPaprika&Konyhafőnök
Hiszem, hogy egészségtudatosan, és ételérzékenységgel étkezni, vagy éppen diétázni nem csak sanyargatva, folytonos lemondásokkal lehet. Abszolút lehetséges változatos étkezéssel és finom ízekkel kombinálva!
A Tv Paprika gasztro-arcaként, valamint lelkes gasztro-tartalom gyártóként ismerhettetek meg engem. Az ország egy elismert főző műsorában is feltűntem évekkel ezelőtt, ahol a legjobb női helyezést értem el. Célom, hogy átadjam mindazt a tudást, amit megszereztem.

Speciális gasztroblogger, életmód és táplálkozási tanácsadó, író
2012-ben diagnosztizáltak cukorbetegséggel és cöliákiával (gluténérzékenység) ezért életmódot kellett váltanom. Később kiderült, hogy a cukor és gluténérzékenység mellett számos más allergiám is van (tej, mogyoró, szója, koffein, tökmag, hisztamin), valamint pajzsmirigy alul működés. Ekkor kezdtem el mentesen sütni-főzni és amikor már volt e téren elég tapasztalatom, elvégeztem a táplálkozási tanácsadó képzést, hogy tudjak segíteni azoknak, akik hasonló problémával küzdenek. Mind két gyermekem tejallergiás, így nem csak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is tartok rendszeresen főző tanfolyamot, ahol megtanítom velük, így is lehet finomakat enni. Hat könyvem jelent meg eddig, a „CSAK a Mentes” szakmai partnere vagyok, az M2, TV2, Fitt 24, Duna Tv, Spektrum Home, RTL Klub, csatornákon főzéssel összekötött szakmai riportok készültek velem. Vendég voltam a Ridikül című műsorban, és női magazinok sokaságában készítettek már velem szakmai riportokat. Az életfilozófiám: Van élet ételallergiával is.