Gyakran írunk nektek a kombucháról és a papayáról és olyankor a bennük lévő enzimek egészségtámogató hatását emeljük ki. De mik is azok az enzimek, mi a feladatuk és milyen hatással vannak a szervezetünkre?
Az enzimek
Olyan fehérjék, melyek a szervezet folyamataiban fontos szerepet játszanak mint biokatalizátorok. A szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét gyorsítják, így lehetővé teszik, hogy gyorsabban végbemenjenek olyan kémiai folyamatok, amelyek egyébként csak lassan játszódnának le. Egy enzim csak egyfajta kémiai reakcióra tud hatni. Testünkben rengeteg féle enzim működik, hiszen sokféle kémiai folyamat zajlik benne.
Emésztőrendszer
Akkor kezdjük az elején. Az emésztőrendszer feladata, hogy az elfogyasztott táplálékot alkotóelemeire bontsa, a számára szükséges részeket felhasználja, beépítse, ami pedig nem kell, azt széklet formájában ürítse.
Az emésztőrendszerünk olyan összetett munkát végez, mint egy vegyi laboratórium, abból is a fullosabbak. Az emésztés két módon zajlik a testünkben, fizikailag és kémiailag.
Fizikailag már a szájban elkezdődik. Rágás során nyál termelődik, melyben az amiláz nevű emésztőenzim kezdi bontani a keményítőket és a glikogént. A megrágott étel tovább kerülve a gyomorba már egy erősebb folyamaton megy keresztül, ahol a gyomor falának fedősejtjei által termelt gyomorsav (sósav) kezdi bontani az ételt. A fősejtek által termelt pepszinogént aktív fehérjebontó pepszinné alakítja, mely megkezdi a fehérjék bontását. A perisztaltikus mozgásnak köszönhetően a részben megemésztett folyékony savas gyomortartalom tovább jut a patkóbélbe onnan a vékonybélbe, közben lúgos kémhatású emésztőnedvekkel keveredik, az epével, a hasnyállal és a bélnedvvel. Itt folytatódik, de be is fejeződik a szénhidrátok, fehérjék és zsírok bontása, melyek a bélbolyhokon keresztül felszívódnak.
A három legfontosabb emésztést végző enzim
Amilázok: a keményítőt lebontó és a szénhidrátok felszívódását segítő emésztőenzimek, a nyálban és a hasnyálmirigy váladékában is megtalálhatók. Az amilázok növényi táplálék-kiegészítőkkel is pótolhatók, ha a szervezetünk nem tudja ellátni maradéktalanul ezt a feladatot.
Lipázok: a zsír anyagcserében, zsírok, olajok lebontásában résztvevő, a hasnyálmirigyben termelődő emésztőenzimek. A papayában található lipáz hatékonyan alkalmazható a hasnyálmirigy elégtelen működése miatt szükségessé váló enzimpótlásra.
Proteázok: fehérjéket lebontó emésztőenzimek. A proteázok, a legismertebb növényi, fehérjét bontó enzimek a papayában található papain, mely az elégtelen fehérjebontásba besegíthet.
Mikor van szükség az enzimek pótlására?
Manapság a legtöbb ember helytelenül táplálkozik és sok rossz táplálkozási szokása van. A sok gyorsétel, félkész étel, adalékanyagok, szénhidrátok fogyasztása stb. miatt – és erre rátesz még egy lapáttal a stressz is – elsavasodott, szó szerint „elmérgesedett” a testünk, a vastagbelekben pedig pang a felhalmozódott salakanyag. A mikrobiom egyensúlya felborul, a mérleg a rossz bacik felé billen, azt azonnal jelezni próbálja a testünk, hahó valami nem oké.
Az ételt nem tudjuk megemészteni, és csak erjed, rothad a belekben, kellemetlen tüneteket okozva.
Ezekből kifolyólag megjelennek kisebb-nagyobb emésztőrendszeri problémák. Először csak egy kis puffadás, egy kis hasmenés, székrekedés, álmatlanság, fáradékonyság, aztán jönnek a komolyabb tünetek is, ízületi gyulladás, reflux, allergia, ételérzékenységek, akár az emésztőrendszeri szervek betegségei vékonybél, epe, hasnyálmirigy, vagy az IBS, daganatok stb.
Ha nem vesszük komolyan ezeket a jeleket, idővel kialakul egy még nagyobb probléma, ugyanis az emésztőrendszerünk állapota a hormonjainkra is nagy hatással van. Nézzük például az ösztrobolom nevű baktérium családot, Ő bontja le és távolítja el az ösztrogént a testből. Tehát ha a mikrobiom egyensúlya nincs meg, az ösztrobolom nevű baktérium nem tudja eltávolítani az ösztrogént, és simán kialakulhat az úgynevezett ösztrogén dominancia is. A jó bacik megfelelő aránya, a mikrobiom jó állapota szükséges a harmonikus hormontermeléshez is.
Szóval, ha elodázzuk a figyelmeztető jeleket, akkor a hormon egyensúly felborulásának következtében további betegségek is kialakulhatnak, Pl. PMS, PCOS, fájdalmas, rendszertelen ciklus, hangulatingadozás, alacsony libidó, akár a fogamzás nehézsége is.
Enzimek
18 féle emésztőenzimet képes testünk előállítani, a többit csak kívülről tudjuk bevinni a szervezetünkbe elsősorban étkezéssel. A sütött-főzött ételeinkkel azonban nem tudjuk pótolni ezeket az enzimeket, mert a legtöbb enzim megsemmisül az ételek készítése során a hevítés miatt, tehát célszerű tojást, sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, mangót, ananászt, papayát fogyasztani. Ami valljuk be sokszor nem megvalósítható.
Ilyenkor ideális megoldás táplálékkiegészítő formájában bejuttatni a szervezetbe. Fontos továbbá az egészséges mikrobiom eléréséhez a szükséges pro és prebiotikum pótlása is, mert a bélflórát felépítő jóbacik emésztőenzimeket is termelnek.
Akkor nézzük, hogyan is működik a kombucha
Greenwalt és munkatársai 2000-ben leírták, hogy méréseik alapján a gombakultúra előállít szerves savakat (pl.: ecetsav, oxálsav, glükonsav, glükuronsav, jobbra forgató (L+) tejsav, citromsav, foszforsav, almasav), enzimeket (pl.: proteáz, amiláz, kataláz, lipáz), valamint, lipideket, zsírsavakat, szterolokat, monoszacharidokat, diszacharidokat, etil-alkoholt, vitaminokat (pl.: C-, B csoportja, D-vitamin).
A proteáz, amiláz és a lipáz enzimekről már fentebb volt szó, hogyan vesznek részt az emésztésben, tehát marad a kataláz amiről még nem tudjuk, hogy mi a dolga a testünkben, egy dolog azonban biztos, a kombucha a fermentálás során előállítja ezeket az enzimeket.
Kataláz enzim a Wikipédia szerint: „A sejtszinten felszabaduló hidrogén-peroxidtól a kataláz enzim védi meg az emberi szervezetet. A H2O2-t az emberi szervezet a biokémiai folyamatai közben termeli melléktermékként, így a szervezet szinte minden sejtje tartalmaz kataláz enzimet. Az öregedést a hidrogén-peroxid mellett egyéb szabad gyökök, oxidatív molekulák okozzák, az őket semlegesítő enzimek termelése az életkor előrehaladtával csökken. A hidrogén-peroxid köztudott, hogy nagyon roncsoló anyag, ezért mi élőlények igyekszünk mielőbb semlegesíteni szervezetünkben. Szerencsére a kataláz igen rövid idő alatt nagyon sok hidrogén-peroxid molekula semlegesítésére képes, ártalmatlan vízzé és oxigénné átalakítva azt. Az őszülés jelenségének biológiai-kémiai hátterével már sok kutatás foglalkozik. Számos kísérlet után kimutathatóvá vált, hogy az őszülés akkor kezdődik el, amikor a hajhagymákban és szőrtüszőkben már kritikus szint alá csökken a kataláz enzim szintje, ekkor az nem képes maradéktalanul elbontani a hidrogén-peroxidot, amely így természetes úton felgyűlik a hajszálakban így roncsolva a természetes színtesteket.”
Szóval erről beszélt Jakab István a videóiban, amikor azt mondta, hogy elkezdte inni a kombuchát, és egy idő után a kataláz enzimnek köszönhetően vissza feketedett a haja. 😊
A pro és prebiotikum pótlása is nagyon fontos, mert a bélflórát felépítő jóbacik emésztőenzimeket is termelnek.
Antibakteriális
A Kombucha fermentáló munkája során keletkezik továbbá az egyik fő anyag az ecetsav, amely az ecetben is bőven található.
A teában található polifenolokhoz hasonlóan az ecetsav is képes elpusztítani sok potenciálisan káros mikroorganizmust (20). Úgy tűnik, hogy a fekete vagy zöld teából készült Kombucha erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a fertőzést okozó baktériumok és a Candida élesztőgombák ellen (21). Ezek az antimikrobiális hatások elnyomják a nemkívánatos baktériumok és élesztőgombák szaporodását, de nem befolyásolják a Kombucha fermentációjában részt vevő jótékony, probiotikus baktériumokat és élesztőket.
2016-ban Somnath és munkatársai pedig a Kombucha tea mikrobiális közösségét vették górcső alá. A túlnyomó részben baktériumokból és élesztőgombákból álló „gomba kultúra” számos jótékony anyagot állítanak elő, miközben a cukrot fermentálják (1).
Szóval megállapíthatjuk, hogy az enzimek valóban nagyon fontos munkát végeznek, segítsük munkájukat, előzzük meg a bajt. Egyre fiatalabb korosztályban jelennek meg az emésztőrendszeri tünetek, ami jelzi, hogy segítségre van szüksége a szervezetünknek. Ne vegyük félvállról, mindig járjunk utána miből adódik, és tegyünk meg mindent, hogy visszaállítsuk a rendet a pocakunkban. Ha szerencsés vagy és még nincsenek tüneteid, akkor érdemes figyelned a megelőzésre. Nagyon fontos az életmódváltás, és a szervezetünk munkájának támogatása, természetes, adalékanyagmentes táplálék-kiegészítőkkel.
Szakirodalom:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26796581/
(20) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10888589/
Rápolti Ágnes és a Viva Natura csapata