Mint azt már sokszor leírtuk, manapság világszerte népbetegségként jelennek meg az emésztőrendszeri betegségek. A kihasznált, silány, szennyezett termőföld, levegő, a sok feldolgozott élelmiszer, a rengeteg adalékanyag, helytelen táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, a tartósan fennálló stressz, a rohanó életmód mind hozzájárul az emésztőrendszeri betegségek kialakulásához.
Nincs korhatár
Ami igazán elszomorító, hogy egyre fiatalabb korban jelennek meg ezek a tünetek. Már pici gyerekkorban megjelennek a különféle allergiák, étel intoleranciák, vannak gyerekek, akik már ezekkel a problémákkal születnek.
A húszas-harmincas korosztály is erősen érintett és sokszor tisztában sincsenek ezek a fiatalok azzal, hogy elkezdődött egy olyan folyamat a testükben, amire gyorsan reagálniuk kellene, hogy megelőzzék a komolyabb problémákat. A negyven év felettieknél pedig már nagyon ritka, akinek nincsenek emésztési problémái. Sok esetben nem is az emésztőrendszer jelez elsőként, hanem valami más tünet jelenik meg a testben.
Ne vedd félvállról, ha neked is vannak ilyen tüneteid
- puffadás, teltségérzet
- allergia, bőrproblémák
- rossz közérzet, fáradtság, feszültség, ingerlékenység
- gyakori fejfájás, migrén
- hányinger, hányás
- gyomorfájdalom
- gyomorégés, savas felböfögés
- hasmenés vagy székrekedés
- ízületi panaszok
- visszatérő gyulladások
- gyakori fertőzések, meghűlések
- szédülés
- alvásproblémák
Tudtad, hogy ezek a tünetek emésztési zavarokra is utalhatnak?
Fontos, hogy tartósan fennálló tünetek esetén mindenképpen keresd fel orvosodat! Sokszor nem vesszük komolyan, be tudjuk annak, hogy sokat dolgozunk, túlterheltek vagyunk és biztosan csak azért fáj itt ott. A test mindig jelez, ha valami nem oké. Figyeld a tested üzeneteit, hiszen így időben felismerheted a kezdődő betegségeket és még időben változtathatsz.
Miért igyál naponta Kombuchát?
- A fermentált ételek, italok segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, normalizálják a gyomor pH-értékét, így az immunrendszer is erősödik, képes elpusztítani a káros baktériumokat – sőt még a hangulatunkra is pozitív hatással van.
- A probiotikumok és más bioaktív anyagok, amelyek fermentált ételekben és italokban találhatók, hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez a szervezetben. Ez fontos lehet az általános egészség megőrzése és a betegségek megelőzése szempontjából.
- Antioxidánsokat tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek küzdenek a szabad gyökök ellen és hatékonyan támogatják a szervezet működését.
- A Kombucha a probiotikumok tárháza. Tartalmaz szerves savakat, enzimeket, valamint, lipideket, zsírsavakat, szterolokat, monoszacharidokat, diszacharidokat, etil-alkoholt, vitaminokat (pl.: C-, B csoportja, D-vitamin), melyek nagyon fontosak a szervezetünk egészséges működéséhez.
- Összetevői hozzájárulnak a bélflóra és az immunrendszer normális működéséhez, helyreállításához.
- Tápanyagokban gazdag forrás: A fermentáció során nő a vitaminok és ásványi anyagok biohasznosulása. Például a C-vitamin és a B-vitaminok mennyisége növekedhet, valamint az ásványi anyagok, mint például a vas és a kalcium, könnyebben felszívódnak.
- Ízletes és változatos: A fermentált ételek és italok gazdag és különleges ízvilággal rendelkeznek. Különböző folyamatokkal és összetevőkkel készülnek, így változatos lehetőségeket kínálnak az étrended kiegészítésére.
- Ha van olyan ismert betegséged, ami nem zárja ki a fermentált ételek fogyasztását, IGYÁL KOMBUCHÁT!
Akárhány éves vagy, az egészséged legyen a legfontosabb, minden más megoldható, megvehető, pótolható!
„A megőrzött egészség nagyobb kincs, mint a legyőzött betegség” (Jakab István)
Rápolti Ágnes
Természetgyógyász tanuló, Life és business coach