Riporter: Amikor az emésztésről hallunk, gyakran ezek a mondatok jönnek szembe különféle anyagokból
„Az vagy, amit megeszel” – mondta Hippokratész.
„Az vagy, amit gondolsz” – állította Buddha.
„Azzá lettél, amit ettél, ideje megtisztulni” – mondja ma Jakab István.
Jakab István: Az volt a legfontosabb gondolat, hogy az emésztés is akkora öröm legyen, mint az étkezés. A hosszú egészséges élet az emberiség egyik hőn áhított vágya már évezredek óta. Napjaink kutatásai két irányból közelítik meg ezt a célt. Egyrészt a betegségek megelőzése felől – hogyan érhetem el, hogy ne betegedjek meg –, másrészt az emberek nagy részét érintő, gyakori betegségek hátterének feltérképezésével. „Az étel olyan, mint a zene, ha tetszik táncolnak tested sejtjei, ha nem görnyedten vonaglanak” -Jakab István. Számtalan tanulmány lát napvilágot ebben a témában és mindegyikben az a közös, hogy összefüggéseket tárnak fel és találnak a bélrendszer működése és az egészség között. Az egészségügyi problémák egyik fő okozója az lenne, hogy a bélrendszerünk elveszíti aktivitását? Ez hogyan történhet meg? A bél alapvető tulajdonsága a perisztaltika, vagyis a hernyó haladásához hasonló folyamatos mozgás. E mozgás során a tápanyag áthalad a bélrendszeren, eközben felszívódnak belőle az aktív hatóanyagok, majd a tranzitidő befejeztével a végbélnyíláson keresztül távoznak a visszamaradt salakanyagok. Ez az optimális állapot. Ezzel szemben sokunknál az a jellemző, hogy étkezés után olyan érzés jelentkezik, mintha köveket ettünk volna, ilyenkor érezzük, hogy az emésztőrendszer túl van terhelve. A Colon Control program egy jóval komplexebb folyamat.
Riporter: Szinte nincs olyan ember a világon, akinek ne lennének emésztési problémái. Szívesen hallanám a te elképzelésed.
Jakab István: Megvizsgáltuk, hogy mi az, ami alapvetően hiányzik a táplálkozásunkból. Nagyon hiányoznak a fermentált ételek, amelyek megfelelő mennyiségű, minket támogató baktériumokkal szolgálnák a testünket – káposzta, cékla, kovászos uborka…stb. De ha már a kenyérre gondolunk, akkor is csak a kovászolt kenyeret tudjuk javasolni. Korábban már megismerhették a kombucha teát, ami szinergista tejsavbaktériumok és emésztő gombák tárháza. Az első pont kipipálva. A második, ami legalább ennyire fontos, hogy az emésztőrendszerünket ellepték a különféle paraziták, káros gombák – itt a candida gomba különböző fajtáira gondolok – és rosszindulatú baktérium törzsek. Adott volt a feladat, hogy keressük meg azokat a természetes hatóanyagokat, amelyek méltó ellenfelei ezeknek a nemkívánatos albérlőknek. Ezeknek a legfőbb hatóanyagai a teafa olaj, szegfűszeg olaj, grapefruit mag olaj, oregánó olaj, amelyek óriási söprést végeznek, ami hatékony tisztulást jelent az emésztőrendszer számára. Ezt követően orvosolni kell azt a talán legfontosabb táplálkozási hiányosságunkat, ami azt jelenti, hogy olyan rostban gazdag táplálékkiegészítőt biztosítsunk, ami tud a szingergista baktériumok szuperétkévé válni. Erre egy fantasztikus, új, természetes rostforrást állítottunk hadrendbe, aminek a neve akácia rost, amit a szakma csak maximális probimaxnak hív.
Riporter: Ezt azért el kellene magyarázni a kedves olvasóknak. Idáig azt hallottam, hogy probiotikumokat kell szedni, te pedig azt állítod, hogy a rostok a legfontosabbak.

Jakab István: Senkit sem akarok lebeszélni a probiotikumok fogyasztásáról, ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy maximum 10-15 féle probiotikumot fogyasztunk, ugyanakkor szervezetünkben több ezer féle hasznos törzs él. Egy nagyon fontos tudást szeretnék megosztani, ami Antoine Bechampnak köszönhetünk. Egy kis sejtelmélet – Antoine Bechamp eltitkolt felfedezései és kutatásai. Antoine Bechamp (1816-1908) francia tudós, kutató, több egyetem elismert professzora szerint a betegségek kialakulásában döntő tényezők a következők:
• a szervezeten belül kialakult környezet,
• a sejtek belső állapota és egészsége.
Bechamp felfedezte, hogy minden növényi vagy állati sejt tartalmaz egy parányi sejt részecskét, amelyet ő mikrozimának (pici enzimnek) nevezett el. Tudjuk, hogy enzimek nélkül nincs anyagcsere és ezáltal nincs élet sem. Az enzimek viszont csak egészséges szervezetben tudják segíteni az anyagcserét és támogatni az élet folyamatait. Amikor a gazdaszervezet (mi magunk is azok vagyunk) sérül, az enzimek – amelyek képesek megváltoztatni az anyag állapotát – lebontják a sérült, egészségtelen sejteket, szöveteket alapelemeikre és olyan állagúvá alakítják őket, hogy ki tudjanak ürülni a szervezetből, eközben változtatják az alakjukat. A „mikro” picit jelent, a „zima” pedig az elpusztíthatatlan enzimre utal, amely az életet vagy a halált hozza, attól függően, hogy milyen életkörnyezetbe kerül. A mikrozimák sok különleges tulajdonsága közül az egyik az, hogy jelen vannak a közönséges krétában és nem léteznek a laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított, tiszta kalciumkarbonátban (mész). Mindkettő összetétele ugyanaz, de csak a természetes mészkőben van szunnyadó élet és ez az, ami lehetővé teszi, hogy kölcsönhatásba tudjon lépni a környezetével. Bechamp szigorú laboratóriumi körülmények között bemutatta, hogy ha élő környezetként (terep, táp- talaj) különböző oldatokat használ, akkor abszolút más „mikróba készlet” kel életre annak ellenére, hogy minden oldatot egyforma steril körülmények között tartott. Így a mikróbák nem kerülhettek kívülről az oldatba, hanem a saját fermentáló oldatukban keletkeztek. Az történt, hogy a mikrozima alakilag átváltoztatta önmagát az őt körülvevő környezet hatására! Teljesen különböző életformák keletkeztek az őket érő és ingerlő hatásoktól függően. Ahogy az anyag állapota változik, úgy változik az alakjuk is. Átváltoznak baktérium, spóra, vírus, élesztő vagy más gombaalakká, sőt Bechamp látta, ahogyan a különálló részek összeállnak és azt is ahogyan visszaváltoznak eredeti mikrozima (élet mag) alakká, amikor a sejt életfeltételei helyreállnak. Megfigyelte, hogy egy bizonyos fajta baktérium az életkörnyezete átalakulásával spontán képes átalakulni egy másik baktériumfajtába. „A mikrozimák jelen vannak minden (növényi és állati) sejtben, szövetben és vérben, ahol normális körülmények között ártatlan állapotban maradnak, segítik az életet. Amikor az emberi test egészségét veszélyezteti egy potenciálisan károsító anyag jelenléte, kezdetét veszi az átalakulásuk: a mikrozimák átalakulnak baktériumokká, vagy vírussá, és azonnal munkához látnak, hogy megszabadítsák a testet a károsító anyagtól. Amikor a baktériumok vagy vírusok elvégezték a feladatukat, elfogyasztották a méreganyagot, akkor automatikusan visszaállnak mikrozima állapotba” Bechamp

Ezek után felesleges az a kérdés, hogy ki tehet legtöbbet a saját egészségéért… Választhatunk! Eldönthetjük, hogy saját életmódunkkal melyik életformának alakítunk ki kedvező táptalajt a testünkben. Ez csakis attól függ, hogy mennyire vállaljuk a felelőséget saját magunkért. Amikor Bechamp dolgozott, kutatott (ez az időszak egészen 1840-1850-es években kezdődött), akkor a talaj még nem volt elsavasodva, a víz és a levegő nem volt tele szintetikus mérgekkel és az élelmiszerek sem szintetikus anyagokból álltak. Mára már minden megváltozott, a totális mérgezés közepén élünk, elfelejtve azt, hogy hol is vannak a gyökereink… Ha az életmódbeli szokások szennykupaccá alakítják a szervezet belső környezetét, akkor bizony kitermelődnek rajtuk az élősködő kórokozók. Pasteur elméletei mást mondanak. Szerinte az embernek nincs önfelelőssége az egészségéért, a betegségekért csakis a külső kórokozók felelősek. Fontos azonban tudni, hogy Pasteur a halálos ágyán minden kutatási eredményét visszavonta és ezt állította: „A mikróba semmi, a környezet minden.”
Riporter: Honnan veszem észre, hogy szükségem van erre a hatékony rost készítményre, a parazita ölőkre és a fermentáló baktériumokra?
Jakab István: Emlékszel még az első mondatomra? „Az étel olyan, mint a zene, ha tetszik táncolnak tested sejtjei, ha nem görnyedten vonaglanak.” Ha az étkezést követően a tested nem felélénkül, hanem úgy érzed, hogy felpuffadsz, elálmosodsz, erőtlenné válsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy foglalkoznod kell ezzel a kérdéssel. Tartsuk be a lépéseket. Kezdjük el a kombucha emésztést támogató koncentrátumok fogyasztásával, végezzünk el egy alapost tisztítást a nemkívánatos albérlőink eltávolítására, ezt követően a 95%-os rost tartalmú akácia rost segítségével érjük el, hogy optimális mennyiségű, minket támogató baktérium törzsek jelenjenek meg a szervezetünkben.
Interjú Jakab Istvánnal
Ez a cikk a 2023. január havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.