Riporter: Már egy ideje beszélgetünk az egészség – be- fektetés fortélyairól. Felteszem a kérdést magamnak és a kedves olvasóknak, hogy a mai életmódunk mellett élhetünk-e vitaminok nélkül, flavonoidok, ásványi anyagok, nyomelemek nélkül. Itt cseng a fülemben a válasz, amit hétről-hétre hallunk Öntől, hogy nem érdemes, hiszen a megőrzött egészség nagyobb kincs, mint a legyőzött betegség.
Jakab István: Ma a szabad gyök forrásokról szeretnék Önnel beszélni, és megismerhetjük, milyen ellenszerünk van, ha a „sárkányok támadnak” a torkunkban. Mik is a szabad gyökök? Szervezetünkben minden pillanatban anyagcsere folyamatok zajlanak, ahol rengeteg hidrogént és oxigént használunk fel. A hidrogén hajtja a sejtjeink motorját, ugyanakkor a beszívott levegő oxigéntartalmának felét használja el az agyunk arra, hogy itt most jót beszélgessünk. Mi történik akkor, amikor az oxigén leadja a szabad elektronjait? Úgynevezett radikális oxigénné válik, ami szaknyelven szabad gyök képzést eredményez. De hívhatjuk oxidatív stressznek, vagy belső „rozsdásítónak”.
R: Rengeteg stressz éri a szervezetünket, főleg a modern, civilizált környezetben. Mik a legfontosabb szabad gyök képzők?
J.I: Ha már a stresszt említette, akkor ez a legagresszívabb. De ide sorolhatnánk az alkoholfogyasztást, a dohányzást, az idős korral együtt járó fokozott belső oxidációt, az UV sugárzást, a környezetszennyező anyagokat, és a szervezetünkben zajló kisebb-nagyobb gyulladásos folyamatokat. Minél felfokozottabb életritmusban élünk, illetve a kor előrehaladtával is nélkülözhetetlen a szervezetünket antioxidánsok bevitelével támogatni. A mi válaszunk egy nagyon jó minőségű, flavonoidokat tartalmazó antioxidáns, amely hatékony segítség a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamtok gátlásához. A flavonoidokat színükről ismerhetjük fel. Az általunk kidolgozott antioxidáns készítmény 9 gyümölcslé sűrítmény kivonatát tartalmazza. Csipkebogyó, kökény, fekete ribiszke, vörös áfonya, meggy, fekete bodza, berkenye – vagy ahogy köznéven ismerik fanyarka-, földi szeder és kékszőlő héj kivonata. Azt kell tudni ezekről az anyagokról, hogy külön-külön is nagyon hatékony antioxidánsok, ugyanakkor, ha nem tudjuk elérni, hogy ne lépjenek egymással kémiai reakcióba, akkor nagyon hamar lecsökken az antioxidáns státuszuk, ami a legfontosabb hatékonyságukra jellemző tulajdonságuk. Erre dolgoztunk ki egy technológiát, amit a kombucha koncentrátum felhasználásával értünk el. A hatóanyagokat hosszú távon maximális antioxidáns potenciálon tartják. Bármilyen antioxidáns készítmény, amelyik elveszti biológiai aktivitását, annak élénk színe is megváltozik, eltűnik. A mi esetünkben az élénk vörös szín barnává változna. Talán ez a tulajdonsága az, ami hosszú távon megőrzi a hatékonyságát készítményünknek.
R: Mégis hogyan működik, hol a legaktívabb?
J.I: Már Szentgyörgyi Albert kutatásai is bebizonyították, hogy a flavonoidok a májban, a vesében és a mellékvesékben is növelik a C-vitamin felvételét. Ha ez az egyensúly felborul, a sejtekben szabad gyökök halmozódnak fel, ezt hívjuk oxidatív stressznek. Ez vezethet korai öregedéshez, gyulladásokhoz, neuro-degeneratív rendellenességekhez, vagy akár rák kialakulásához is. Amit leginkább ki szoktak emelni, az az érfal védő, erősítő, tonizáló hatás. Ha az érfalak elvesztik rugalmasságukat, törékennyé válnak, lecsökken az áteresztő képességük. A szervezet ez ellen úgy védekezik, hogy egyre nagyobb nyomást tart fenn a szervezetben. Számos tanulmány szerint minden betegségünk forrása a szervezetünkben zajló káros gyulladásos folyamatok. A gyulladás során elhalt sejtekből szabad gyökök válnak ki, amelyek tovább károsítják a szomszédos sejteket. A flavonoidok antioxidáns hatásuknak köszönhetően mérsékelik ezeket a folyamatokat.
R: Hogyan tudnánk a gyümölcshéj kivonatokat természetes úton pótolni?
J.I: A most említett élénk vörös színű flavonoidok mellett léteznek még hasonló jó tulajdonságú zöld, fehér, sárga flavonoidok is. A méregzöldekről már beszéltünk, az élénk mély vörös, sárga vagy zöld színek jelentik azt, hogy gazdagok antocianidekben.
R: Mióta elkezdtük a riportot, azóta motoszkál bennem az a mondat, hogy sárkány ellen sárkánytűz. Ugye nem az emberi kapcsolatokra gondolt?
J.I: A Sárkánytűz kifejezés egy analógiás gondolat, a természetes torokápolásról, torokvédelemről szól. Minden pillanatban érezzük, ha találkozunk valakivel, vagy olyan környezetbe lépünk, ahol a levegőben valószínűleg káros bakteriális vagy vírusos terheltség van, hogy elkezd kaparni a torkunk, felborul a komfortérzetünk. Ezt a megfoghatatlan betolakodót neveztük el sárkánynak és kidolgoztam egy olyan védekező mechanizmust, ami első ízlelésre sárkánytűznek érzékelhető, de a hatása alapos és végleges. Ezek felszívódása szájon át még tökéletesebb, mintha lenyelnénk őket. Kerestünk két természetes baktérium és vírus ölőt, amelyet torkunkba permetezve azonnal elérjük, hogy ezek a nemkívánatos betolakodók elveszítsék káros hatásukat. Ez az echinacea és az oregánó olaj kivonata, kombuchával és flavonoidokkal kombinálva. Pár fújás után a torokkaparás megszűnik, visszatér a komfortérzet.
R: Mit kell tudni erről a két gyógynövényről?
J.I: Az echinacea purpurea támogatja a szervezet természetes védőrendszerének működését, ezt úgy is hívjuk, hogy immunmoduláló, ami a növényben található polifenolok, poliszacharidok és alkiamiodok hatásmechanizmusának köszönhető. Az oregánó olaj hatásos lehet bakteriális és gombás fertőzések, gyulladások ellen. Magas antioxidáns tartalma miatt tele van fenoloknak nevezett erős hatású vegyületekkel. Jól ismerjük az oregánó olajat, mint aromaterápiás illóolajat. Azt azonban fontos elmondanunk, hogy terhesség alatt kerülendő, ellenjavallt. Sok esetben koleszterinszint csökkentő hatására is hivatkoznak a benne lévő timol fenol és karvakrol tartalom miatt. Az egyik legerősebb antioxidánsunk. 39 általánosan használt gyógynövény antioxidáns tartalmával összehasonlítva megállapították, hogy az oregánóban volt a legmagasabb.
Interjú Jakab Istvánnal 2.
Ez a cikk a 2023. február havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.