Riporter: Kinek ajánljuk az univerzális szuper food -ot?
Jakab István: Nagyon kevés olyan embertársunk maradt, aki természetes környezetből megfelelő mennyiségű és összetételű minőségi tápanyagot tud magához venni. Ha megnézzük a baobab összetételét máris látjuk, hogy természetes módon, szerves kötésben tartalmazza mindazt, amire a szervezetünknek szüksége van. Ugyanakkor ezeket a fákat, amelyek több ezer éven át az egészség jelképei voltak, semmiféle permetszerrel vagy műtrágyával nem kezelik. Gyökerei olyan mélyre nyúlnak, ahová az ember szennyező keze nem juthat le.
Riporter: Mik a legfontosabb összetevői egy univerzális szuper food -nak?
Jakab István: A komplex, tiszta összetevők mellett a legnagyobb figyelmet a természetes rostforrásoknak szenteltük, ugyanis egészséges táplálkozásunkban a legfontosabb hangsúlyt végre az oldható és oldhatatlan rostok kapták. Felfedeztünk még egy csodás rostforrást, amit a baobabbal kombinálva állítottunk a szolgálatunkba. Az akácia rost, egy rostforrás mindegyik felett. Szerencsére sok növényalapú étel (mint az alma, zab, spárga és banán) kiváló prebiotikum-források, de egy speciális prebiotikum – az akácia rost – mindegyik felett áll, Ő a bélbaktériumok szuper food-ja!
A velünk szinergiában élő mikrobiomot kell megfelelő módon táplálnunk. Ezek az óriási élő közösségek képesek szervezetünkben szinte minden szükséges élő anyagot előállítani, legyen szó vitaminokról, nyomelemekről, bármiről. Ezek a rostforrások nemcsak táplálékok, hanem szaporodó helyei is a minket támogató szinergista baktérium közösségeknek.
A rostban gazdag táplálkozás sok esetben csodaszer lehet akár a fogyókúrázóknak is, hiszen a rostok egy része megdagad, fermentálódik az emésztőrendszerben, így mindenféleképp teltségérzetet kelt. Nagy hiány volt a piacon egy olyan rostforrás, amely nem irritálja a vékonybél falát, ugyanakkor csodálatos szaporodási lehetőséget biztosít a mikrobiomnak, és a fogyókúrák kiegészítőjének is alkalmas, hiszen magas rosttartalmú táplálékot jelent.
A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához. Az egészséges táplálkozás részeként a prebiotikumok szinergikusan és szelektíven táplálják a probiotikus baktériumtörzseket. Naponta egy egészséges felnőttnek legalább 25-30 g élelmi rostot kellene fogyasztania, egy gyermeknek pedig ahány éves annyi gramm, plusz hozzáadva 7 g-ot a kapott értékhez.
Riporter: Kik a legrosszabbul táplálkozó embertársaink?
Jakab István: Ne menjünk bele a tudományos részletekbe, csak nézzük meg, hogy ma a legtöbb testépítőnek, fogyókúrázónak, fejlődő szervezetnek, lábadozónak is hiányoznak a rostok, szerves kötésű ásványok, természetes vitaminok és enzimek a mindennapi tápanyag bevitelükből.
Sokan akarunk életmódot váltani úgy, hogy egyik pillanatról a másikra átalakítjuk étrendünket, de nem fektetünk hangsúlyt a minőségi táplálékok bevitelére, a hiányzó forrásaink természetes pótlására.
A legmegdöbbentőbbek talán azok az egészségtelen szokásaink, amelyet gyerekeink étkezésében kezdünk el megvalósítani. Nemcsak a mi, hanem a gyermekeink teste is egy olyan sokat adó étel után kiállt, mint amit az univerzális szuper food kínál.
Nem ejtettünk szót még a benne lévő többi csodálatos összetevőről, amelyek mind Afrika erőforrásait hordozzák magukban.
Az akácia rost, az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezése, ami 95%-ban tartalmaz rostokat. A kókuszliszt magas tápértéke mellett oldhatatlan rostok forrása. A citrus rost csak színesíti ezt a jól felépített palettát. A papaya gyümölcs, az ananász gyümölcs összetevőik révén sem hiányozhattak ebből az afrikai készítményből. A korall kalcium megfelelő arányban támogatja a szervezetünk kalcium és magnézium raktárát azzal a 70 kiegészítő co-faktorral, amit még tartalmaz.
Az univerzális szuper food-al egy olyan, mindent adó táplálékot szerettünk volna összeállítani, amely megoldást kínál a minőségi éhezés megszüntetésére a mindennapokban.
Riporter: Mi fán terem a baobab, amit a szent élet fájának, Afrika királyának hívnak?
Jakab István: A baobab a hosszú élet szimbóluma. A legrégebbi fa hihetetlen életkora 6000 év. A radiokarbon módszerét kellett alkalmazni, mivel a baobabok hatékonyan visszatartják a vizet, és így nem képeznek éves gyűrűket. Ezek a fák általában 1000–2000 évet élnek, törzseik átmérője 18 méter is lehet.
A világon nyolc baobab faj található, amelyek közül hat csak Madagaszkáron nő. A fennmaradó fajok egy képviselettel rendelkeznek Afrikában és Ausztráliában.
Talán a legérdekesebb a gyümölcse. Eredetileg zöld hosszúkás bogyók, melyek a forró nap miatt barnává válnak, bőrük megkeményedik. A magzaton belül, felfedezheti a fehér habcsókhoz hasonló magvakat. Frissen ebben a formában ehető, de a mi környezetünkben finom porrá őrlik. Elegendő egy kis vízzel keverni, és édes-savanyú kellemes ízét hamarosan imádni fogja. A szent élet fája, és Afrika királya.
A baobab fél évig növeszti termését, hogy komplex hatóanyaggal szolgálja fogyasztóit.
Több ezer éve fogyasztják, és a felhasználási tapasztalatok alapján számos kedvező élettani hatást tulajdonítanak neki:
• javítja a vérkeringést a testben,
• szabályozza az emésztést és segíti a bélproblémákat,
• fokozza az immunitást, ellensúlyozza a gyulladásokat, a baktériumokat és a gombákat, valamint méregteleníti a testet,
• hosszú távú energiaforrás, amely fokozatosan szabadul fel,
• nagy mennyiségű C-vitamint, vasat, kalciumot és kollagént tartalmaznak, ezért alkalmas jövőbeli anyáknak és baleset utáni lábadozó embereknek,
• segíti a mélyebb alvást,
• ragyogóvá teszi a bőrt és fiatalos marad,
• egyensúlyba tartja a vércukrot.
Riporter: Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a baobab gyümölcséből készített szárítmány?
Jakab István: A por megtartja az összes fontos tápanyagot, amelyet a baobab kínál.
· 6-szorosa a banán kálium tartalmának,
· 4-szerese a narancs C-vitamin tartalmának,
· 2-szerese a tej kalcium tartalmának,
· 2-szerese az Acai bogyó antioxidáns tartalmának,
· 5-szöröse az avokádó magnézium tartalmának,
· 50% rost.
Riporter: Miért jó ez nekünk?
Jakab István: A baobab gyümölcspor egy nyers, teljes értékű élelmiszer, amely természetesen táplál.
A baobabfa gyümölcse szuper gyümölcsnek számít, ez az ízletes és tápláló gyümölcs, természetes formában tartalmazza a tápanyagokat, rostokat, elektrolitokat és antioxidánsokat:
– hatékony antioxidánsként védi és erősíti a szervezetünket,
– vitamin és ásványi anyag tartalma révén segít kielégíteni a napi vitamin szükségletünket,
– rosttartalma révén támogatja az emésztőrendszert és az immunrendszert.
Adagolási javaslat:
Adjon egy pohár gyümölcsléhez vagy vízhez egy evőkanálnyit. Turmixhoz vagy joghurtba tegyen 2-4 evőkanálnyit, vagy rászórhatja akár a gabonapehelyre is.
Mátrai Sándor szakértőt, valamint testépítőt kérdeztük, aki rendszeresen használja az Univerzális szuper food-ot.
Riporter: Miért érzi úgy, hogy az univerzális szuper food támogatja a sportolásban, testépítésben? Mit tapasztalt az univerzális szuper food fogyasztását követően?
Mátrai Sándor: Nagyon sok élsportolónak, testépítőnek nagy mennyiségben juttatnak a szervezetébe fehérjéket, hogy növeljék az izomtömeget. Ugyanakkor elfeledkeznek a nagyobb mennyiségű, minőségi rost pótlásáról, illetve sokszor hiányoznak azok a szerves kötésű ásványi anyagok, amelyek feltétlenül fontosak az egészség fenntartásához. Mióta fogyasztom az univerzális szuper food -ot, sokkal energikusabb vagyok, javult az emésztésem és a kitartásom.
Riporter: Mivel tudná még növelni ennek a készítménynek a hatékonyságát?
Mátrai Sándor: Mivel rengeteg fehérjét fogyasztunk, nagyon fontosnak tartom az enzimek fokozott pótlását, amelyek nem csak az emésztést támogatják, hanem a tápanyagok eljutását az izmokba, kötőszövetbe, ezért kiemelném az ananász-papaya-kurkuma komplex összetételű készítményeket, én ezeket használom.
Riporter: Kedves István mit üzenne zárásként az olvasóknak?
Jakab István: Szervezetünk intelligens „gépezet”, de ahhoz, hogy megfelelően működjön, a számára megfelelő minőségi „üzemanyagra” van szüksége, így ne érje be akármivel.
A riportban említett Univerzális növényi komplex termékünk megvásárolható webáruházunkban.
Ez a cikk a 2023. április havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.