Egy igazán különleges, nagyon finom céklás kenyér készült, amihez pedig egy csicseriborsós – joghurtos – céklás kence igazán passzol.
HOZZÁVALÓK
Céklás kenyér és céklás kence
Kenyér:
- 25 dkg barna rizsliszt
- 15 dkg köles liszt
- 10 dkg tápióka keményítő
- 5 dkg útifűmaghéj őrlemény
- 2 dkg Viva Natura Inaktívált sörélesztő por
- 2 dkg Viva Natura cékla por
- 2 dkg Viva Natura Univerzális növényi komplex
- 1 cs sütőpor
- 2 ek citromlé
- 8 dl víz
- + olaj a kenéshez
- + barna rizsliszt a formázáshoz
Céklás Kence:
- 20 dkg Csicseriborsó – pépesítve
- 2 dkg Viva Natura Inaktívált sörélesztő por
- 10 dkg növényi joghurt
- 2 dkg Viva Natura cékla por
- ízlés szerint só
ELKÉSZÍTÉS
A kenyérhez a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól kidolgozzuk.
Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk a tésztát, tenyerünkkel lenyomkodjuk, feltekerjük és kenyeret formázunk belőle.
Sütőpapíros tepsire tesszük, tetejét olajjal vékonyan lekenjük, majd bevagdossuk.
180 fokos sütőben kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
A céklás kencéhez az alapanyagokat egy tálban alaposan kikeverjük. Majd ha megsült, és meghűlt a kenyér, akkor tálaljuk.
Recept – Mona konyhája
Tudtad? A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad-gyökök támadásától védik. EFSA által jóváhagyott állítás: A cékla táplálkozás-élettani szerepét a jelentősebb B1-, B2-, C-vitamin és folsav-tartalomnak, illetve a kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vas ásványi anyagoknak köszönheti. Lúgos kémhatású. Jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatát.
A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
Az inaktivált sörélesztőt nem hiába nevezik a vegetáriánusok proteinjének, mivel nagyon gazdag proteinekben. A sörélesztő gazdag ásványi anyagokban, különösen krómban, amiről tudni kell, hogy normalizálja a vércukorszintet. Található még benne: fehérje, szelén, magnézium, foszfor, szilicium, cink, nátrium, kálcium, réz, vas, mangán, jód, mind szerves kötésben, pontosan abban a formában, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket, továbbá: 16 aminosav, amik közül csak a legfontosabbakat ha említjük: metionin, lizin, cisztin, treonin, triptofán és a B Vitaminok egész skálája B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (Pantoténsav), B6 (Piridoxin), B7 (Biotin), B8 (Kolin), B9 (Folsav). Másik különleges tulajdonsága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,53 g nukleinsav jut), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.