A galette, a franciák egyszerű pitéje, amihez nem kell se forma, se extra kézügyesség.

HOZZÁVALÓK
Zöldséges galette
Alap
- 20 dkg barna rizsliszt
- 10 dkg köles liszt
- 8 dkg tápióka keményítő
- 3 dkg útifűmaghéj
- 2 dkg Viva Natura Univerzális növényi komplex
- 2,5 dkg Viva Natura Spenót por
- 2 dkg Viva Natura Inaktívált sörélesztő por
- só
- 1 cs sütőpor
- 3,8 dl víz
- 2 ek citromlé
Töltelék
- 50 dkg vegyes zöldségkeverék
- 2 dkg Viva Natura Cékla por
- 1,5 dkg útifűmaghéj
- 1 dl növényi tejszín
- ízlés szerint só
- + olaj a kenéshez
- + barna rizsliszt a nyújtáshoz
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és jól összedolgozzuk.
Majd barna rizslisztes lapon átdolgozzuk és kinyújtjuk kör alakba.
A töltelék alapanyagait kikeverjük, majd a tésztára rakjuk , elegyengetjük úgy, hogy a széleire ne kerüljön.
Majd a széleit ráhajtogatjuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük ( vagy már azon nyújtottuk!), széleit olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Recept – Mona konyhája
Tudtad?
A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.
A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad-gyökök támadásától védik. EFSA által jóváhagyott állítás: A cékla táplálkozás-élettani szerepét a jelentősebb B1-, B2-, C-vitamin és folsav-tartalomnak, illetve a kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vas ásványi anyagoknak köszönheti. Lúgos kémhatású. Jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatát.
A spenót vagy más néven paraj értékes zöldségnövényünk. Energiatartalma alacsony, de ásványi anyag tartalma jelentős: vas (2,9 mg/100 g), foszfor (160 mg/100 g), kálium (526/100 g) gazdag. Tartalmaz vitaminokat is: jelentősebb mennyiségben folsavat (194 µg/100 g), karotint (4,2 mg/100 g), E-vitamint (2,5 mg/100 g).*
* EFSA által jóváhagyott állítás
Az inaktivált sörélesztőt nem hiába nevezik a vegetáriánusok proteinjének, mivel nagyon gazdag proteinekben. A sörélesztő gazdag ásványi anyagokban, különösen krómban, amiről tudni kell, hogy normalizálja a vércukorszintet. Található még benne: fehérje, szelén, magnézium, foszfor, szilicium, cink, nátrium, kálcium, réz, vas, mangán, jód, mind szerves kötésben, pontosan abban a formában, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket, továbbá: 16 aminosav, amik közül csak a legfontosabbakat ha említjük: metionin, lizin, cisztin, treonin, triptofán és a B Vitaminok egész skálája B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (Pantoténsav), B6 (Piridoxin), B7 (Biotin), B8 (Kolin), B9 (Folsav). Másik különleges tulajdonsága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,53 g nukleinsav jut), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.