A hummusz egy csodálatos étel, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nem elhanyagolható szempont, hogy olcsó. Ha már meguntad a hagyományos formáját, akkor nyugodtan turbózd fel saját ízlésed szerint. Szeretnénk veletek megosztani, mi hogyan készítjük.
HOZZÁVALÓK
Hummusz krém, ahogyan mi szeretjük
- 20 dkg száraz csicseriborsó (vagy konyhakész konzerv)
- 10 dkg szezámmag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- kb. 1,5 dl olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
És most jön a lényeg, eddig ez egy sima hummusz recept, azonban, ha egyedivé akarod tenni, turbózd fel, így egy különlegesen finom, élő szárítmányokkal dúsított, ínycsiklandozó ételt varázsolhatsz belőle, amit a gyerekek is sokkal szívesebben fogyasztanak el úgy, hogy közben feltöltöd szervezetüket hasznos tápanyagokkal.
A következő hozzávalókból ízlésednek megfelelően válassz egyet és 1 evőkanállal adj hozzá bolondítsd meg vele az alap receptet!
+ Viva Natura cékla por, Spenót por, Zellergyökér por, Brokkoli por, Fodroskel por vagy akár a Natúr kollagén.
ELKÉSZÍTÉS:
Az előzőleg éjszakára beáztatott csicseriborsót 30 percig főzd. Ha a konyhakész konzervet választod, azt a dobozból kiöntve azonnal használhatod. Közben készítsd el a hummusz egyik fő összetevőjét, a tahinit, azaz a szezámpasztát. Ehhez a szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon folyamatos rázogatás mellett pirítsd világosbarnára. (Óvatosan, mert ha megbarnul, keserű lesz.)
Kevés olívaolajjal sűrű krém állagúra turmixold.
Amikor megfőtt a csicseriborsó, szűrd le (a főzőlevet ne öntsd ki, még szükség lesz rá!) Vagy használd a konyhakész konzervet. Add hozzá a szezámpasztát, a római köményt, fokhagymát, citromlét, sót, borsot, olívaolajat, és egy kevés főzőlevet, továbbá abból a porból 1 evőkanállal, amit a fent felsoroltak közül kiválasztottál.
Az összetevőket alaposan turmixold össze. A sűrűségét a főzőlé és az olívaolaj mennyiségével szabályozhatod, ezért azt érdemes fokozatosan adagolni. A végeredmény a választott por színének megfelelő ízletes krém lesz, vörös, zöld stb.
Fogyaszthatjuk zöldségek mellé mártogatósnak, pirítósra kenve, tehetjük szendvicsekre, de lazábbra készítve tésztaszósznak is tökéletes, vagy ahogyan éppen szeretnéd.
Tudtad?A hummusz nagyszerű rostforrás! A csicseriborsóban található rost képes megakadályozni a székrekedés kialakulását, és elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. A hummusz a rostok mellett még nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket is, amelyek a fogyásban is segítségünkre lehetnek. Kutatási eredmények azt igazolták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak hummuszt, illetve csicseriborsót, alacsonyabb derékkörtérfogatuknak és BMI-indexüknek köszönhetően jó eséllyel nem kerülnek az elhízott emberek táborába.
EFSA által jóváhagyott állítás a cékláról: A cékla táplálkozás-élettani szerepét a jelentősebb B1-, B2-, C-vitamin és folsav-tartalomnak, illetve a kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vas ásványi anyagoknak köszönheti. Lúgos kémhatású. Jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatát.
Ha az élő szárítmányainkból valami különlegeset készítesz, kérlek oszd meg velünk a receptet, és az ételről készített képet, és mi ajándékot küldünk nektek cserébe!
Rápolti Ágnes és a Viva Natura csapata