A hummusz egészséges és finom alap egy klassz reggelihez vagy uzsonnához.

HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg csicseriborsó – főtt vagy konzerv
- 6 g Viva Natura Univerzális növényi komplex
- 5 g Viva Natura Cékla por
- 3 g Inaktivált sörélesztő por
- 3 g só (ízlés szerint)
- 2,5 dkg pirított, darált szezámmag
- kb. 1 dl növényi tej
- szóráshoz szárított petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, majd botmixerrel pépesítjük. Majd egy tálkába tesszük és megszórjuk petrezselyemmel.
Recept – Mona konyhája
Tudtad? A növényi rostok kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához. A rostok nemcsak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: lassítják a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint lassabban emelkedik meg, ezért a fogyasztásuk után később leszünk éhesek. Segítik a fogyókúrát is.
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad-gyökök támadásától védik. EFSA által jóváhagyott állítás: A cékla táplálkozás-élettani szerepét a jelentősebb B1-, B2-, C-vitamin és folsav-tartalomnak, illetve a kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vas ásványi anyagoknak köszönheti. Lúgos kémhatású. Jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatát.
Az inaktivált sörélesztőt nem hiába nevezik a vegetáriánusok proteinjének, mivel nagyon gazdag proteinekben. A sörélesztő gazdag ásványi anyagokban, különösen krómban, amiről tudni kell, hogy normalizálja a vércukorszintet. Található még benne: fehérje, szelén, magnézium, foszfor, szilicium, cink, nátrium, kálcium, réz, vas, mangán, jód, mind szerves kötésben, pontosan abban a formában, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket, továbbá: 16 aminosav, amik közül csak a legfontosabbakat ha említjük: metionin, lizin, cisztin, treonin, triptofán és a B Vitaminok egész skálája B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (Pantoténsav), B6 (Piridoxin), B7 (Biotin), B8 (Kolin), B9 (Folsav). Másik különleges tulajdonsága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,53 g nukleinsav jut), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.