Barion Pixel

A csend hangjait hallgatom

Egy öreg Zen mester ül a tanítványával az erdőbe, és a tanítvány már türelmetlen.

“Mester, már tíz éve járok hozzád, mikor leszek már megvilágosodott?” A mester csak mosolygott. A tanítvány megpróbál elcsendesedni, meditál, de pár perc múlva kiugrik a meditációból. „Mester, légy szíves válaszolj nekem!” A mester csak annyit mond: „hallod a patak hangját?” „Milyen patak hangját, nem hallok én semmit.” „Látod, ha majd meghallod a patak hangját, ami itt az erdőben, valahol fent a hegyek között csobog, akkor leszel megvilágosodva, akkor lesz kiürülve az elméd, hogy képes legyél bármit befogadni. Ha majd meghallod a csend hangjait…”

Azt mondják az ősi bölcsek, hogy a megvilágosodás alapja, hogy el tudjunk csendesedni, és kiürítsük az elmét. Hiába kapunk bármiféle intuíciót, tanácsot, ha egyszerűen az elménk már úgy telítve van a gondokkal és gond-olatokkal, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk már befogadni új részleteket. A korábbi gondolataink, és azoknak a szüleményei ott zakatolnak folyamatosan a fejünkben. Ilyen módon nem lehet elérni a változást. Aki görcsösen meditál, görcsösen várja az eredményt, de igazából soha nem tudja elengedni az elme zakatolását, és hangját.

Jakab István egészség – be – fektető

Nem lehetünk mindnyájan Zen mesterek, bár mindannyiunkban benne van, mint lehetőség. A mai világunk már csak kevéssé hasonlít arra, ahonnan indult anno. Nem túlzás, ha kijelentjük, hogy tudatos kapcsolatunk a természettel gyakorlatilag teljesen megszűnt, legalábbis nagy többségben. Az évszakok váltakozása sem okoz már semmi életmódbeli változtatást, azon kívül, hogy mit vegyünk magunkra. Az elvesztett kapcsolat, a felborult egyensúly és a harmónia elvesztése az idő előrehaladtával panaszokat fog okozni, ami meghozza majd azt az igényt, hogy megkeressük mi a baj, hogy hol van a felborult rendezetlenség oka, hogy mi a gyökérprobléma. Ehhez semmi másra nincs szükség első lépésnek, minthogy megtanuljunk elcsendesedni, magunkra, magunkba figyelni. Tudom, hogy ez nem mindenkinek könnyű. Rengeteg szinten, formában, szerepben, helyen kell megfelelnünk, teljesítenünk és ez az elme nyughatatlanságát okozza. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mentális nyugtalanságunkat nem csak az agy állandó zakatolása okozza. Nagyban befolyásolja táplálkozásunk is. A túlzott szénhidrát bevitele, lassan, alattomosan függőséget okoz, aminek egy nagyon típusos tünete a háborgó, csapongó elme.

A világot három entitás alkotja. Az első az anyag, amit könnyen meg lehet fogni érezni, vizsgálható. Ő egy kicsit tunya, nem mozog, jól van ott, ahol van. A második az energia, ami szintén mérhető, akár érzékelhető is hő formájában. Ő egy aktív rész, mozgat, bármerre, sőt rendetlenséget okoz, mert arra megy, amerre csak lehetősége van. A harmadik az információ. Ő az, aki rendet fog rakni. Nem mérhető műszerekkel, bár a fizikusok több évtizede igyekeznek nyakon csípni a fő rendet rakó entitást, de már erre sem kell sokáig várni. Nos, nézzük meg ebből a szempontból a meditációt és miben is tud segíteni!

Ha beveszel egy pirulát, amiről azt mondják, hogy megnyugtat, hiszen ezért írták fel neked, az a feszültséget fogja oldani, blokkolni fogja a tested, de még az ok nincs megszüntetve, mert a rendetlenség még mindig benned van. A pirula nélkül újra és újra feszült leszel, mert ő nem hoz végső rendet. Ha kifekszel a gyönyörű napsütésre, jól fog esni a nap melege, de egy pár perc múlva megjelennek a gondolatok az elmaradt, elintézetlen feladatokról, a főnök egy tökéletes cikket vár tőlem, megint csúszom a határidővel stb., stb. Az információt, a fő rendezőt úgy tudod például behozni magadba, ha megpróbálsz elcsendesülni és figyelni saját magadra.

Szakíts magadra időt!

Ha nem vagy magadnak annyira fontos, hogy odafigyelj magadra akár egy 5 percre is, akkor kitől is várod el, hogy csak rád figyeljen? Ha Te nem adod meg magadnak a kellő tiszteletet, akkor ki fog téged tisztelni? Sok millióan vezetünk autót. A piros lámpa nem mindig azért van, hogy az ember bosszankodjon, hogy megint nem jött össze a zöldhullám. Ha szükséged van magadra, márpedig hidd el, van, akkor a piros lámpánál figyeld meg a lélegzeted. Beszívod a levegőt és kifújod. Aztán, amikor sárga és utána zöld, már mehetsz is tovább. De mondok még valamit, most, hogy olvasod a cikket, egy picit most, itt, hagyd abba, és szívd be a levegőt ……….., fújd ki a levegőt ………. Az a lényeg, hogy folyamatosan jelen légy a testedben és a külvilágban.

Milyen érzés volt? Ne feszülj rá, semmi baj, ha csak 3-5 levegővételedre tudtál figyelni. Ha tetszett, próbáld majd újra és újra, s aztán egyre hosszabb ideig tudsz majd a légzésedre figyelni. Ekkor jön majd az információ és elkezd szépen, lassan rendet rakni benned. Jól olvastad, igen, szépen, lassan. Ez elsőre borzasztó unalmas is lehet, de nem az, mert egy érdekes dolgot kezdtél el, elkezdtél magaddal megismerkedni. Hogy mi ennek a vége? A legjobb barátod leszel, tisztelni fogod magad és mindazt, ami vagy, sőt, szeretetet is fogsz érezni. A szeretet pl.: egy információ, és ebben a formában rendrakó is.

Miben is tudunk még segíteni neked ebben a szép feladatban?

Bátran fordulj a természethez, mert vannak olyan anyagok, amik segítik ezt a folyamatot és nem pirulák, amik csak elfedik a rendetlenség okát, hanem a mentális nyugalmat támogatják. Ugye, milyen érdekes? Ismét a természethez fordulásról van szó. Ha tisztában vagy magaddal, akkor észreveszed, hogy a természetes a legjobb. Képzeld, a természet sosem hibázik! Komolyan, a természetes az tökéletes. A legnagyobb segítséget pedig a gyógynövényektől, ásványi anyagoktól kapod. Szerves, tiszta biológiailag, kémiailag érthető. Tudom, hogy már zsigerből mondod, hogy a levendula és a citromfű is alkalmas erre. De talán kevésbé ismert az édesgyökér nyugalomra gyakorolt hatása, mert őt elsőként a váladékok feloldására alkalmazzák. Sőt, az édesgyökér képes más gyógynövények hatását sokszorozni. Az előbb említettem a feszültséget és ebben az esetben az izmok is megfeszülnek, ilyenkor bátran használjunk magnéziumot C-vitamin társaságában, mert így könnyebb a felszívódás és beépülés. Mivel több „elem” is rendelkezésünkre áll a folyamat segítésében, így még itt említeném meg az aromaterápiát, ahol a gyógynövények fantasztikus illó-olajain keresztül hatunk az egész lényünkre. Természetesen a zene, vagyis a hang rezgéseinek áldásos hatásait is meg kell említeni, hiszen ők a központi idegrendszeren keresztül képesek hatni az egész szervezetünkre. Amikor sok érzékszervünkre hatunk egyszerre, de lehetőleg csak egyet sugallva, a nyugalmat, akkor sokkal könnyebb a magunkra figyelés folyamata is és minden más.

Adult Yoga Classes Greewich CT
Jakab István és Bell Barbara

Szóljon hozzá:
0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés

   FIGYELEM!

   Tisztelt Vásárlóink!

    Technikai okok miatt a +36 27/358-332 számon pillanatnyilag nem vagyunk elérhetőek, hívja a +36 27/358-465 számot. Köszönjük szíves megértésüket!”