Barion Pixel

A Teremtő nem jár orvoshoz

Ha az immunrendszerünk nem lenne olyan tökéletes, mint amennyire az, akkor már rég kipusztult volna az emberiség. Mire alapozom ezt az állításomat? Az elmúlt száz évben olyan ismeretlen összetételű „táplálékokat” viszünk a szervezetünkbe, amit az alapprogramunk nem képes felismerni. Ennek ellenére a bennünk élő szinergista baktériumok és többségében az emésztőrendszerünkben működő immunrendszerünk segítségével mindent képesek vagyunk feldolgozni, átalakítani, és emészthetővé tenni, még a mesterséges kémiai anyagokat is.

Az immunrendszert úgy képzeljük el, hogy folyamatosan harcol valami ellen, ugyanakkor a szélesebb körű felfogás szerint értelmezhetnénk belső orvosnak is. Ha minden úgy van, ahogy állítom, akkor miért fogyasztunk egyáltalán táplálék-kiegészítőket, vagy olyan specifikus anyagokat, amelyek a bennünk lévő kórokozókat kiölik, megfékezik? Ez egy jó kérdés. Láthatjuk, hogy nem mindenért a belső orvosunk, azaz az immunrendszerünk tehető felelőssé. A belső orvos szinte mindenre képes, hiszen a teremtő tökéleteset alkotott, ennek jegyében bármilyen elváltozást képes korrigálni, és bármit képes létrehozni az élet fenntartásához. Egyre azonban még a belső orvosunk sem képes, mégpedig az elménknek korlátot szabni. Azt már sokan tudjuk, hogy az emberek nem a betegségbe halnak bele, hanem a félelmeikbe, amit a betegségük kapcsán éreznek.

Az immunrendszert lehet támogatni, arra azonban figyelni kell, hogy ne helyette végezzük el a feladatot. A szervezet öngyógyító, önregeneráló képességét kell támogatni, és nem a feladatot átvenni, hiszen annak az a következménye, hogy a szervezet még jobban ellustul.

Ahhoz hogy felpörgött világunkban ne csak gondoljuk, ne csak akarjuk, hanem tegyünk is a saját egészségünkért fontos megismerni saját magunkat, saját belső világunkat. Tudnunk kell, hogy hogyan hatnak ránk gondolataink, ételeink külső és belső környezetünk. A feladat adott minden egészségtudatos ember számára. Lelki nyugalmunk érdekében számtalan technika tanulható és sajátítható el, de tisztában kell lenni a belső funkciók működésével is! Hogy miért? Mert anélkül, hogy tudatosan vagy tudattalan irányítanánk, van egy belső világunk, ami sejtszinten működik és ezen a „játszótéren” a biokémia törvényszerűségei is érvényesülnek. Ugyanúgy, ahogy mi emberek egymással vagy környezetünkkel igyekszünk egyensúlyban lenni, ugyanúgy sejtjeink is erre törekednek a nap minden pillanatában.

A belső béke kezdete

Létezik egy görög eredetű szó, ami pontosan azt a belső békére való törekvést jelenti, amire sejtjeink vágynak, törekednek és adott pillanatban rendelkeznek is. Ez nem más minta a homeosztázis. A belső környezet dinamikus állandóságát jelenti, az élő szervezetek egyik legizgalmasabb tulajdonsága, az élettan legfontosabb alapfogalma. Az élő szervezet reagál, alkalmazkodik mind a külső, mind a belső környezethez úgy, hogy közben törekszik önmaguk viszonylagos biológiai állandóságát biztosítani. Nem ismerős ez? Sejtjenik ugyanúgy élni akarnak, mint mi emberek. Ugyanúgy részesei szeretnének lenni a mindennapi csodáknak. Miközben egyesek közülünk folyamatos harcot vívnak státuszért, egzisztenciáért, testük apró építő-kövei a saját maguk kis életükért, fennmaradásukért küzdenek. Ahogy minkent embereket igyekszik valamiféle magasabb REND, ERŐ vagy nevezzük bárhogy is, kordában tartani, irányítani, úgy sejtjeinknek is meg van a saját önszabályozó rendszerük. Ennek működését segítik a hormon- és az idegrendszer. A hormonrendszer testünk karmestere. Feladata nem más, mint irányítani különböző szervrendszerek működését és természetesen biztosítani a folyamatos belső környezet állandóságát is.

Mikre kellene jobban figyelni

Az emberi homeosztázis egyik legfontosabb alappillére a folyadékháztartás. Akkor van egyensúlyban, ha a szervezet által veszített folyadék mennyisége megegyezik a szervezet által felvett folyadék mennyiségével. Testünk tömegének több mint a fele víz. A víz az egyik alapvető lételemünk. Míg élelem nélkül 4-6 hetet is kibírunk, addig víz nélkül csak néhány napot. A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges víz mennyisége egyénenként változó. A testmozgás, a szervezet működése, a környezeti feltételek (hőmérséklet, a levegő páratartalma) nagyban meghatározzák napi szükségletét. A melegebb éghajlati öveken élőknek jóval több vízre van szüksége, ugyanúgy, mint azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy komolyan sportolnak. A megfelelő folyadékbevitel, a folyadékháztartás egyensúlyának, ionösszetételének, kémhatásának fenntartása igen fontos számos fiziológiás folyamat szabályos működéséhez.

Miért fontos a sav-bázis egyensúly

Szervezetünk naponta többször ki van téve az állandóan változó mennyiségű és minőségű savas és lúgos kémhatású anyagoknak. Testünk folyamatosan törekszik az egyensúly megtartására, hiszen csak ez ideális környezet a rendkívül finoman összehangolt rendszereknek, mint például az enzimek működésének. A túlsavasodás az egyik legveszélyesebb civilizációs megbetegedés, mert az egészség közvetlenül függ a szervezet sav-bázis egyensúlyától. A legtöbb betegség kiváltó oka a túlsavasodás. A test lúgosítása és ásványianyag-készleteinek újraépítése minden terápia alapkőve. Ez elsősorban természetes, bázisokban gazdag táplálkozással valósítható meg. Az emberi test természetellenes túlsavasodása ugyanakkor korai megbetegedésekhez és idő előtti öregedéshez vezet. Előbb vagy utóbb mindannyiunknak foglalkoznia kell az egészségével. Minél hamarabb elkezdjük, annál gyorsabban, meglepőbb és nagyszerűbb eredményeket érhetünk el.

A test túlsavasodásának legfőbb okai

Testünk minden nap jelez, ha nem tetszik neki életvitelünk. Egy kis szúrás, puffadás, lepedékes nyelv, hasmenés-székrekedés váltakozása, fejfájás, levertség. Sajnálatos tény, hogy nem veszünk tudomást ezekről a jelzésekről. Sőt, olyan régóta életünk részei ezek a tünetek, hogy már meg is tanultunk velük együttélni. A működési zavarok előidézői: a savasító ételek eltolódott aránya, elégtelen rágás, túl keveset eszünk a jóból és túl sokat a rosszból, túl keveset iszunk, bosszúság, félelem, stressz és más pszichikai megterhelések, az emésztési zavarok, a táplálékok összetételének helytelen megválasztása következtében erjedés a vékonybélben, rothadás a vastagbélben. Ezek a tényezők állandó túlsavasodást eredményeznek, ami savas sók képzésére kényszeríti a testet, amelyeket „különleges hulladéktárolóiban” kell elraktároznia. Ez az alábbi következményekhez vezet: a sav megmar mirigyeket és szerveket, ami ennek megfelelő működészavarokkal jár, székrekedés vagy hasmenés, külső és belső gombásodás, depresszió, valamint ingerlékenység, az agresszivitás és a csekély mértékű terhelhetőség pszichikai működészavarai, amelyek a reménytelenségig fokozódhatnak, tanulási és emlékezetzavarok, szétszórtság, az életöröm, az aktivitás és a teljesítőképesség hiánya, szükségtelen és könnyen elkerülhető megbetegedések, teljes legyengülés és akár korai halál.

De mi lehet a megoldás?

GREENS

A sav-bázis egyensúly helyreállítása megfelelő táplálkozás és életmód segítségével érhető el. A természetgyógyászatban a test sav-bázis egyensúlyának megteremtése mindenfajta kezelés alapját jelenti, e-nélkül hatástalan maradna minden további kezelés. A test mindent megtesz annak érdekében, hogy mentesítse magát a salakanyagoktól, méreganyagoktól. A magasabb funkciót betöltő szerveket, mint az agy, a szem, a fül és a szív, csak a legszükségesebb esetben használja salakanyag raktárnak. A folyamat azzal kezdődik, hogy a test kénytelen felhasználni ásványianyag-készleteit, mert semlegesítenie kell a savak áradatát. Ennek következtében „hulladéktárolókat” kell létrehoznia, egyiket a másik után, mert másként nem tud kiválasztani ennyi savat. A savak először a vérbe kerülnek. Ha azonban a vér pufferkapacitása kimerült, a savfelesleg a kötőszövetben rakódik le. A kötőszövet sejtjei a többi sejthez képes ellenállóbbak és a méreganyagok nem okoznak bennük olyan könnyen károsodásokat. Itt raktározódnak el a savak egészen addig, amíg a vesék ártalmatlanná nem tudják tenni őket. A másik nagy kiválasztó szerv a tüdő. A szervezet ezen a két kiválasztó szerven (puffer-rendszeren) keresztül próbál a lehető leghamarabb megszabadulni a felesleges savaktól. Mielőtt a szervezet a vizeletbe leadhatná a savakat, először bázisokkal kell semlegesíteni őket. Az izzadás révén a bőr is részt vesz a méreganyagok kiválasztásának folyamatában. A kötőszövet védőrétegként veszi körül a test valamennyi sejtjét. A sejtek teljes ellátása és a bomlástermékek elszállítása a kötőszöveten keresztül megy végbe. Ha a kötőszövet túlterhelt, és már nem tud felvenni további sav-adagokat, azok az ízületekben rekednek, ahol fájdalmas gyulladásokat okoznak, melyek köszvényként, reumaként, illetve sokízületi gyulladásként diagnosztizálhatók. Ha a savtartalmú lerakódások szétroncsolják a porcszövetet, artrózis alakul ki. Az elsavasodott szövetekben romlanak a vér áramlási jellemzői is, a vörösvértestek összecsapzódnak, mindjobban elvesztik rugalmasságukat, és nehezen tudják átjárni a kapillárisokat, ami oxigén- és tápanyaghiányhoz vezet. Meglehet az érintettek évekig komolyabb panaszok nélkül élnek, de épp ezért alattomos ez a dolog. Az ember sokszor nem is sejti, hogy valójában milyen beteg. Azok az egyének, akiknek tömény a vérük és a túlsavasodás miatt egyéb rizikófaktorok által is veszélyeztetettek, bármelyik pillanatban holtan rogyhatnak össze. A betegség és következményeinek oka azonban jóval korábban keresendő; és az idejekorán történő savtalanítással vagy salaktalanítással valószínűleg mindez elkerülhető lenne.

A „savhalálból” nincs újjászületés. Hittel valljuk, hogy bármelyik életkorban lehetőségünk van megfordítani az öregedés, elsavasodás folyamatát. Testünket megfelelő lúgosító táplálkozással, lúgosító zöldek fogyasztásával képesek vagyunk megújítani, újjáépíteni. A természet évről évre megújul azokból az erőforrásokból, amikhez hozzájut. Ugyanezek az erőforrások nekünk is rendelkezésre állnak. Éljünk velük! Egy élet alatt felhalmozott mérgek és salakanyagok csak lassan ürülnek szervezetünkből. Az elszennyeződés fázisait a szervezet attól a szinttől kezdi visszafelé szabályozni, ahol a lúgosítást, méregtelenítést megkezdtük. Nem lehet a lépcsőfokokat visszafelé kettesével venni, csak lépésről-lépésre tudunk haladni az egészség felé. A sav-bázis háztartás kiegyensúlyozása a legfontosabb általános funkciója a szervezetnek, amely a legjobb egészség mellett hosszú életet garantál. Ha csekélyebb mértékű salakosodás révén a sejtek teljes aktivitása hosszabb ideig tartana, az ember biológiai életkora a 130, vagy még annál több évet is könnyen elérhetné.
A szervezet sav-bázis egyensúly szerepéről, ennek helyreállításáról, egyensúlyban tartásáról részletesen olvashat a Lúgosítás a kor-talanság útja című könyvben, mely megrendelhető a www.vivanatura.hu oldalról.

Jakab István és Bell Barbara

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés