Barion Pixel

A Kombucha tea bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnyei

kombucha cikk 01 1200 630

A Kombucha egy fermentált tea, amelyet évezredek óta fogyasztanak.

Rendszeres fogyasztása az egészségünkre, nemcsak a szokványos tea jótékony hatásával bír, hanem a benne élő mikroorganizmusoknak és hatóanyagoknak köszönhetően, probiotikumként támogatja emésztőrendszerünket.

A Kombucha enzimeket is és antioxidánsokat is tartalmaz.

Íme a kombucha legfontosabb egészségügyi előnyei, melyeket tudományos bizonyítékok is alátámasztanak:

 1. A Kombucha a probiotikumok tárháza

Azt már mindenki tudja, hogy a Kombucha vagy Kínából vagy Japánból származik. Igazából bárhonnan is örököltük, nagyon hálásak vagyunk érte és a többezer év alatt összegyűjtött tapasztalatokért is, amit lassan a tudományos világ is elfogad.

Greenwalt és munkatársai 2000-ben leírták, hogy méréseik alapján a gombakultúra előállít szerves savakat (pl.: ecetsav, oxálsav, glükonsav, glükuronsav, jobbra forgató (L+) tejsav, citromsav, foszforsav, almasav), enzimeket (pl.: proteáz, amiláz, kataláz, lipáz), valamint, lipideket, zsírsavakat, szterolokat, monoszacharidokat, diszacharidokat, etil-alkoholt, vitaminokat (pl.: C-, B csoportja, D-vitamin).

2016-ban Somnath és munkatársai pedig a Kombucha tea mikrobiális közösségét vették górcső alá. A túlnyomó részben baktériumokból és élesztőgombákból álló „gomba kultúra” számos jótékony anyagot állítanak elő, miközben a cukrot fermentálják (1).

Érdekességként, a baktériumok és élesztőgombák élő szimbiotikus kolóniája a Kombucha gomba nevet kapta Magyarországon, de mivel az USA-ban is hatalmas lett a rajongótábora, így az általuk használt SCOBY megnevezés egyre nagyobb teret hódít hazánkban is.

1995-ben P. Mayser és kollégái azt vizsgálták, hogy a Kombucha mikroorganizmusai vajon tartalmaznak-e patogén élesztőgombákat. Két, az akkori Németországban forgalomban lévő Kombucha italt és 32 háztartásból, otthoni körülmények között élő kultúrát vizsgáltak. A vizsgált mintákból csak három példány mutatott határozott szennyeződést – ebből kettő otthoni körülmények között tartott volt. Megfigyeléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony szennyeződési ráta a védőmechanizmusokkal magyarázható, mint például a szerves savak és az antibiotikus anyagok képződése. A vizsgálat rávilágított arra, hogy otthoni körülmények között a kultúrát nehezebb stabilan szennyeződés mentesen tartani, így az immunszuppresszióban szenvedők számára, a szabályozott, kereskedelmi forgalomban lévő Kombucha italok fogyasztását javasolják (2).

A keverékben nagy mennyiségű baktérium is szaporodik, például számos tejsavbaktériumfajt tartalmaz, amelyek probiotikus funkciót is ellátnak (3). A probiotikumok az emberi szervezet számára úgynevezett hasznos baktériumokkal látják el a bélrendszert, így támogatva az egészséges funkciókat. Ezek a baktériumok javíthatják az egészség számos aspektusát. Emiatt az ilyen italok rendszeres fogyasztása, mint a Kombucha tea, sok szempontból javíthatja általános egészségünket, életminőségünket.

 1. A Kombucha biztosíthatja a zöld tea előnyeit

Említést érdemel, hogy a Kombucha szereti a zöld teát is, azzal is készíthető. Már csak azért is jó tudni, mert a zöld tea az egyik legegészségesebb ital a világon. Nem lepődünk meg, hogy ezt a növényt is keresztül-kasul vizsgálták a kutatók és sok, jótékony hatása nyert hivatalos bizonyítást.

A zöld tea számos bioaktív vegyületet tartalmaz, például polifenolokat, amelyek erős antioxidánsként működnek a szervezetben (4). A zöld teából készült Kombucha sok azonos, a növényből származó vegyületet tartalmaz, így a kész Kombucha által fermentált ital szinte ugyanazokkal az előnyökkel is büszkélkedhet (5).

Tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása növelheti az elégetett kalóriák számát, csökkentheti a hasi zsírt, javíthatja a koleszterinszintet, segíthet a vércukorszint szabályozásában és még sok más folyamatot is támogat (6, 7, 8, 9).

 1. A Kombucha antioxidánsokat is tartalmaz

Mára már mindenki tudja, hogy az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek küzdenek a szabad gyökök ellen, amik reaktív molekulák, túlzott jelenlétük sejtszinten képes károsítani a szervezet normál működését (13, 14).

Sok tudós úgy véli, hogy az élelmiszerekből és italokból származó antioxidánsok ideálisabbak, és egyben hatékonyabban támogatják a szervezet működését, mint az antioxidánst tartalmazó étrend-kiegészítők (15). Ez így igaz! A természetes hatóanyagoktól nincs jobb! De, sajnos termőföldjeinket a végletekig sikerült kizsigerelnünk. A rengeteg vegyszerrel tönkretettük a talaj mikrobiomját, így a ma asztalra kerülő növényi tápanyagaink hatóanyagtartalma, antioxidáns tartalma már csak a töredéke, mint pl.: 50-100 évvel ezelőtt. Ezért sokkal több növényi tápanyagot kellene fogyasztanunk, hogy az életvitelünk által is szabadgyökökkel terhelt szervezetünk megkapja a szükséges mennyiséget.

Patkányokkal végzett vizsgálatok következetesen azt találják, hogy a Kombucha rendszeres fogyasztása csökkenti a mérgező vegyszerek okozta májtoxicitást, bizonyos esetekben akár 70%-kal (16, 17, 18, 19).

Bár ebben a témában még kerültek napvilágra humán tanulmányok, de ígéretes kutatási területnek tűnik a májbetegségben szenvedők számára.

 1. A Kombucha képes megölni a káros baktériumokat

A Kombucha fermentáló munkája során keletkező egyik fő anyag az ecetsav, amely az ecetben is bőven található.

A teában található polifenolokhoz hasonlóan az ecetsav is képes elpusztítani sok potenciálisan káros mikroorganizmust (20). Úgy tűnik, hogy a fekete vagy zöld teából készült Kombucha erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a fertőzést okozó baktériumok és a Candida élesztőgombák ellen (21). Ezek az antimikrobiális hatások elnyomják a nemkívánatos baktériumok és élesztőgombák szaporodását, de nem befolyásolják a Kombucha fermentációjában részt vevő jótékony, probiotikus baktériumokat és élesztőket.

A kombuchával végzett egyéb állatkísérletek:

Patkányos vizsgálatok azt mutatják, hogy a Kombucha már 30 nap alatt jelentősen javíthatja a szívbetegség két markerét, a „rossz” LDL-t és a „jó” HDL-koleszterint (23, 24). Még ennél is fontosabb, hogy a tea (különösen a zöld tea) megvédi az LDL-koleszterin részecskéket az oxidációtól, amiről úgy gondolják, hogy hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához (25, 26, 27). Valójában a zöld-teát fogyasztóknál akár 31%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ami a Kombucha esetében is érvényesülhet (28, 29, 30).

5. Egy cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a Kombucha rendszeres fogyasztása lelassítja a szénhidrátok emésztését, ami csökkenti a vércukorszintet. Javította a máj- és veseműködést is (23). A zöld teából készült Kombucha valószínűleg még előnyösebb, mivel a zöld teáról kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet (31). Valójában egy csaknem 300 000 személy bevonásával készült áttekintő tanulmány megállapította, hogy a zöld-teát fogyasztóknál 18%-kal alacsonyabb a cukorbetegség kockázata (32).

A Kombucha egészséges, ha megfelelően készítik.

Ha eddig esetleg kételkedett a Kombucha többezer éves múltja alatt összegyűlt, az egészségre gyakorolt hatásaiban, akkor reméljük ez az áttekintő cikk segítség volt.  Vitathatatlan tény, hogy a Kombucha probiotikumokban gazdag tea, és rendszeres fogyasztása számos potenciális egészségügyi előnnyel rendelkezik. Megvásárolhatja az üzletekben, vagy elkészítheti otthon. Ebben az esetben azonban ügyeljen arra, hogy megfelelően készítse. Senkit nem szeretnénk lebeszélni a saját kultúra nevelgetéséről, de a korrekt tájékoztatáshoz hozzá tartozik, hogy a figyelmet is felhívjuk a buktatókra. Az egyik ilyen pedig a tenyészet tisztántartása! A szennyezett vagy túlerjesztett Kombucha az egészen enyhe, átmeneti panaszoktól kezdve, súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Szintén nem elhanyagolható szempont, és adott körülmények között számolni kell vele, hogy a házi Kombucha akár 3% alkoholt is tartalmazhat (2, 39, 40, 41). Ezért, aki nem érzi magában az erőt, vagy krónikus időhiányban szenved, nyugodtan kényeztesse magát a forgalomban kapható Kombucha koncentrátumokkal. A Jakab Kombucha koncentrátumok fél literes kiszerelésében max. 1,5% alkohol van, és a napi ajánlott adagonként 25 ml hígítva még kevesebbet tartalmaz – szinte elhanyagolható akár a vezetésről akár gyermekek általi fogyasztásról legyen szó.

forrás: https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea

Szakirodalom:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26796581/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8559192/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24290641/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8617188/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29508944/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17557985/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083445/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803878/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17906295/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16311246/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17548688/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1985414/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47258/
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17505064/
 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19420997/
 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14631833/
 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11723720/
 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21388793/
 20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10888589/
 21. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4514.2011.00629.x
 22. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
 23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22591682/
 24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25856715/
 25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10580172/
 26. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286397000211
 27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9455677/
 28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18641205/
 29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17317693/
 30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11549554/
 31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803878/
 32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20008687/
 33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18979556/
 34. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221052391200044X
 35. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12073
 36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12406542/
 37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9388788/
 38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9675322/
 39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19460826/
 40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12808367/
 41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9346462/

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés