Barion Pixel

Az egészség új MÁTRIXA

az egeszseg uj matrixa

Az egészség új MÁTRIXA. Avagy hogyan kezdjünk új életet

Ahhoz, hogy új életet kezdjünk, fel kell ismerni azokat a hibákat, amik a jelenlegi állapotunkért felelősek, amiért úgy döntöttünk, hogy újrakezdjük az életünket.  Ahhoz, hogy újat tudj kezdeni a régit be kell fejezni!

Ha ennyi, önmagában is „bél-gyilkos” van a környezetünkben, a hűtőszekrényünkben, a kamránkban, hogy lehet egyáltalán, hogy még mindig élünk? 

Az út göröngyös, de aki rálép, az tisztában van vele és egészség tudatos, ami annyit tesz, hogy pontosan látja, mi veszi körül tágabb és szűkebb környezetében. Biztos vagyok benne, hogy számtalan, az étkezéssel foglalkozó irodalmat, szakirodalmat és tudományos publikációkat olvasott. Azon sem lepődnék meg, ha most tanácstalannak érezné magát a rengeteg információ ismeretében és bizonytalannak, hogy merre is induljon tovább. Ígéretesebbnél ígéretesebb trendi táplálkozási irányzatok vannak, de valahogy, időnként nehéz beilleszteni a mindennapi mókuskerékbe.

Mit adott Kolumbusz Kristóf az ó világ lakóinak?

Cristoforo Colombo vagy magyarosított nevén Kolumbusz Kristóf nemcsak Amerikát fedezte fel. Ettől sokkal szerteágazóbb eseményhullámot generált, ami elérte az egész világot. Az új kontinensről számtalan csodás élelmiszert is hozott. A folyamatot Kolumbuszi csere névvel illetik. Nézzünk egy pár élelmiszert, amit az akkori eseménynek köszönhetünk, és minden nap rendelkezésünkre állnak. Paradicsom, paprika, burgonyafélék, babfélék (hüvelyesek: földimogyoró és kesudió is) gabonák, pseudo-gabonák (amarant, quinoa) tökfélék (tökök, makk, cukkini) chiamag és más magok is. Nagyon sok közülük a vegetáriánusok ma ismert fő táplálékai! Számtalan tudományos publikációk alapján egyszer és mindenkorra tudomásul kell vennünk, hogy a bennünk élő bélflóra – mikrobiom – 10 ezer év alatt képes megtanulni egy új étel feldolgozását. Ahogy Darwin is már megfogalmazta: „A fizikai, kémiai, biológiai természetünk megváltoztatásához évezredek kellenek.”

A technika rohamos fejlődésének, a kutatók képesek egyre mélyebben vizsgálni az emberben élő baktériumokat. Napról napra egyre több ismeretünk van az általuk végzett, befolyásolt létfontosságú folyamatokról. Így nem csoda, hogy az őket károsan befolyásoló tényezőkből is egyre több kerül napvilágra. Az új ellenségek, „bél-gyilkosok” azok a lektin fajták, amelyek 5 évszázaddal ezelőtt érkeztek az új világból, és a mai napig szervezetünk, nem képes teljes mértékben feldolgozni, így szervezetünkbe kerülve, mint mérgekre tekint rájuk.

De mi az a lektin?

A lektinenk olyan anyagok, melyeket a növények az őket elfogyasztóik ellen fejlesztettek ki. A lektinek fő tevékenysége, hogy gátolják a tápanyagok felszívódását, ezért is kapták az anti-tápanyag jelzőt. Sajnos a bélfal áteresztő képességét is növelik, ami ugyebár hosszútávon nem egészséges és nagyon komoly gyulladásos betegségek kialakulásának teremt táptalajt. Sajnos a hatásaik itt még nem érnek végett, de nem a kedves olvasó riogatása a célunk, hanem épp ellenkezőleg, a megnyugtatása és egy egyszerűbb folyamat bemutatása.

A történet úgy folytatódik, hogy „Kolumbusz után „csak” lektinek voltak – hiszen akkor ez volt a trendi -, amivel még úgy ahogy megbirkózott az európai lakosság, bár bizonyos betegségek megjelenése azóta alakultak ki. Az ételek elkészítését is igyekeztek átvenni, így főzéssel, fermentálással – amit sajnos mára, az elvárosiasodásnak köszönhetően már csak nagyon kevesen végeznek napi szinten – nagy részüket semlegesítették, és akkor még nagyjából rendben volt a bélflóra és különösen a talaj-flóra!

Igazából mit is köszönhetünk az iparosodának?

Nagyon sok csodás találmány, fejlesztés könnyíti meg azóta is az életünket, ami nagyszerű dolog. De! Az ember már csak ilyen, nincs mértékletesség. Jött az ipari finomított cukor és édességek, ami, ha visszafogottabban habzsoltunk volna, akkor nem lenne akkora baj, mint van. Aztán jött a műtrágya és növény-védőszerek, terméshozam nővelők, amik remekül beváltak, sokkal több gabonaszem van a kalászban, stabilabb a termés mennyisége, stabilabb a bevétel, így a tény, hogy kiirtották a talajflórát is meg a bélflórát is, a pénz világában nem akkora bűn! Hol van a haszon és kockázat mérlegelése? Ki fog egy lépésnél előrébb gondolkodni? Az iparosodásból az állattenyésztés sem maradt ki. Az állatok is lektineket ettek (kukorica, szója, búza stb.), amiket nem tudtak megemészteni, kiválasztani, így elraktározták a húsba, zsírba, mi pedig ezeket, a mai napig – megesszük és olyan, mintha a lektint ennénk meg. A rengeteg vegyszerről, kegyszerről, gyógyszerről és sok esetben még ma is, hosszú távon kifejtett ismeretlen mellékhatásaikról ne is beszéljünk.

„Ha elég erősen ég a máglya, minden elég rajta!” Védikus tanítás

Van megoldás, de Mi magunk is kellünk hozzá! Ha a szervezetedben megfelelő minőségű és mennyiségű mikrobiomot tudsz életben tartani, akkor ez a virtuális szerved képes azt a máglyát fenntartani, amiben elégnek az „élet-gyilkoló” mérgek. Mielőtt elkezdenénk az új életprogramunkat, adjuk meg a testünknek azt a lehetőséget, hogy megszabaduljon az eddigi életünk alatt felhalmozott mérgektől, lerakódásoktól! Bizony elengedhetetlen feltétele, hogy minden reggel biztos legyen a megtisztulás. Ebben kiváló természetes segítőnk lehetnek a zöldek, mint például a lucerna, búzafű, papaya levél egy kis magnézium-szulfáttal összekeverve. Ha már megpucoltuk beleinket a korábbi lerakódásoktól érdemes a beleinket Colon Controllálni (jöhet a „bélkefe”). A sikerhez pótolnunk kell a már régóta fogyóban lévő enzimeket is. Az enzim komplexek hatékonyan segítenek megszabadulni a makacs „ragacs albérlőinktől”. Adjunk hasonló, széles spektrumú táplálékot az emésztőrendszerünkben élő mikrobiomnak, amik hosszú évezredek alatt alakították ki összetételüket, arculatukat. A megfelelő tápanyagok mellett a rostokra is szükség van, hiszen számtalan jótékony hatásuk mellett ők biztosítják a mikrobiom szaporodási felületét.

Nem állítunk kevesebbet, hogy ha a bennünk élő mikrobiomot újraélesztjük/helyre állítjuk, akkor nőhet a minőségi életben eltöltött éveink száma. Amikor ezt megvalósítottuk, akkor bátran kijelenthetjük – tudatos hozzáállással –, hogy elég erősen ég a máglyánk, így minden káros elég rajta!

Ez lenne minden, amit az új élethez el kellene kezdenem?

Légy tudatos minden pillanatban! Vállalj felelőséget minden falat ételért, korty italért! Figyeld meg a jelenlétben ítéleteid áradatát, amivel felcímkézed az élet minden területét! Érd el, a megfigyelő állapotát! Meditálj, mozogj rendszeresen! Fogadd el ezt az új szemléletet, hogy a Földi létezés alapja a velünk együtt élő baktériumoknak köszönhető! Hiszen az új szövetség hosszú egészséges életünk záloga.

Jakab István Egészség – Be – Fektető

Ez a cikk a 2020. február havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Scroll to Top