Barion Pixel

A vírusok réme

a virusok reme

Érdemtelenül kiáltották ki a Mediterrán Bodorrózsát minden vírus rémének vagy van reális alapja, hogy ez az ősi gyógynövény képes elbánni a kórokozókkal? Az emberiség történetében nem először fordul elő, hogy egy apró, ismeretlen, szemmel láthatatlan, fertőző kórokozó tömeges megbetegedéseket okoz az egész világon. Ilyen helyzetekben, az egészség támogatására és a tünetek enyhítésére a természetgyógyászok előszeretettel vetették be a Mediterrán Bodorrózsát. A Mediterrán Bodorrózsa vagy Cistus Creticus, más néven Krétai szuhar, a hegyvidéki területeket kedveli, ezért sziklarózsának is szokták nevezni. Legértékesebb drogja a szárított levele, melyből ízletes tea készíthető.

A szuhar család igen népes és renget változata van. Több évtizedes kutatási anyaggal is büszkélkedik ez a gyógynövény faj, már a 2009-es H1N1-járvány idején is jól szerepelt, azonban rendkívüli népszerűségre mégis a koronavírus megjelenése után tett szert. Megszámlálhatatlan Cistus tartalmú készítmény vált rövid időn belül közismerté. Azonban tegyük most tisztába a dolgokat, ugyanis Cistus és Cistus között bizony van különbség. A Cistus incanus, ami a hamvaslevelű szuhar nem azonos a Cistus creticussal, ami a krétai szuhar. Mindkét növény, gyógyászati szempontból jelentős szerepet töltenek be, hatóanyagtartalmuknak köszönhetően. A Cistus creticus a Cistus incanus alfaja, mondhatnánk közös tőről fakadnak, de különbözőek.

A növény különlegessége a rendkívül gazdag polifenol tartalma, pontosan ezért is került a kutatók figyelmének középpontjába. A legtöbb kutatást egy német cég készített Cistus incanus levelének kivonatával. Farmakológiai vizsgálataik bebizonyították, hogy antioxidáns, vírusellenes, antibakteriális, gombaellenes, gyulladásgátló, sőt simaizom-görcsoldó hatásai is vannak. A marokkói Egyetem kutatói a bodorrózsa hatását 5 baktérium- és 5 gomba törzsre vonatkozóan vizsgálták meg.   A kutatás során a bodorrózsa jelentős mértékű antibakteriális aktivitását figyelték meg. A vizsgálatban részt vett mikroorganizmusok szaporodását, terjedését teljes mértékben megállította. Nemrég látott napvilágot egy magyar kutatócsapat vizsgálati eredménye is, amit Cistus creticusszal végeztek. A vizsgálat bebizonyította, hogy a növényben található speciális hatóanyag koncentrált formában tartalmaz úgynevezett polifenolokat, amik nemcsak a légúti vírusok, baktériumok bejutását és növekedését gátolja, hanem pozitív irányban befolyásolja az immunológiai reakciókat és természetes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így több fontos támadáspont gátlásával segíti az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését, illetve a tünetek súlyosságának a csökkentését. Eredményeik alapján úgy gondolják, hogy a Mediterrán Bodorrózsa rendszeres fogyasztása a rizikócsoportok esetében is része lehet a megelőzésnek.

A Cistus fajokat a népgyógyászatban láz, hasmenés és különböző bőrbetegségek, fekélyek (pl. gyomor), reuma kezelésére, valamint gyulladáscsökkentőként és görcsoldóként előszeretettel alkalmazták, és alkalmazzák a mai napig. Külsőleg alkalmazva lassítja a bőröregedést és gyorsítja a sebgyógyulást. Eredményesen enyhíti a tüneteket: a hurutos köhögést, a torokfájást és a mandulagyulladást is. A Cistus teát főleg influenzánál és megfázásoknál alkalmazzák. Nyákoldó hatású köhögésnél és hörghurutnál, semlegesíti a szabad gyököket, növeli az immunvédelmet. Az egészségre gyakorolt bizonyítottan pozitív hatásain kívül a Mediterrán Bodorrózsa tea jó szomjoltó és ízletes is. Nyugodtan ihatjuk nagyobb mennyiségben is bármely napszakban, mézhez enyhén hasonlító íze miatt a gyerekek is szeretni fogják.

Mindenki nyugodtan dőljön hátra és kortyolgassa a Mediterrán Bodorrózsa teáját, mert bármilyen célból is fogyasztja (megelőzésből, vagy terápia részeként, vagy pusztán élvezetből) szelíden támogatja szervezetét a mindennapokban.

Jakab István egészség – be – fektető és Bell Barbara Fitoterapeuta

Ez a cikk a 2021. március havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés