Barion Pixel

„Ma még nem volt meleg kanál a hasamban”

leves

„Ma még nem volt meleg kanál a hasamban” – Moldova György

Akik sokat vannak úton, azoknak jogos vágyuk, legalább egy forró leves, amit nyugodt körülmények között szürcsölhetnek el. Déltájt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy beüljenek valahová egy nyugodt ebédre. Sokan vagyunk, akik nagyítóval járjuk a bevásárlóközpontokat, reform üzleteket, kritikus szemmel nézzük az egyes élelmiszerek vagy éppen a levesporok összetételét, hiszen gyakran vannak tele nem odavaló adalékanyagokkal.

Ne mérgezzük a testünket!

Gondoltunk egy bátrat, és évekkel ezelőtt megkerestük dr. Báthory Gábort, aki nemcsak szakgyógyszerész, hanem természetgyógyász is egyben, sőt életmód tanácsadó és terapeutaként funkcionális táplálkozástannal és funkcionális élelmiszerekkel is már régóta foglalkozik. Így sem az igény, sem az elképzelés nem állt tőle messze, hogy szükség lenne egészséges, gyors, zacskós levesre. Nagyon hamar kiderült, hogy azonos nézeteket vallunk – leves témában is. Hosszú évek óta forgalmazunk nagy tisztaságú, prémium minőségű szárított gabona-füveket, szárított zöldségeket. A feladat, hogy ezek felhasználásával készítsen egy tisztán természetes összetételű, ráadásul instant levesport, ami mentes mindenféle vacaktól, amit egyébként is szeretnénk az életünkben elkerülni, nem volt egyszerű. Lehetséges, hogy egészséges gyors, finom, tápláló étel kerüljön elénk munka közben, pár perc alatt és csak forróvíz kell hozzá? A válasz egyértelműen igen, igen és igen! Megszülettek a Dr. Báthory-féle természetes, instant krémlevesek, amelyeknél a természetes alapanyagok használata és a kiegészítő rosttartalom az átlagos bolti instant élelmiszerekhez képest egy sokkal, de sokkal igényesebb alternatívát nyújt a számunkra.

Szeretnénk, ha minél több ember kipróbálná, zsebébe, táskájába vinné magával. Csak forró víz kell hozzá meg egy bögre, amiben felkeverhetjük és azonnal fogyaszthatjuk.

Nem tudom Önök, hogy vannak vele, de egyre többször csapnak össze a fejem felett a hullámok. Örült rohanás, határidők, egyszóval időhiány. Még arra sem jut idő, hogy az ember nyugodtan ebédeljen. Önt is érte már utol az ebédidő a klaviatúra fölött, a monitor előtt dolgozva?

Boltba menni, a világ legnagyobb macerája. Már nem az van, mint régebben, hogy csak átugrom a boltba veszek valami ebédet, és még bele is fér az ebédidőbe, hogy nyugodtan megegyem! Tudom, hogy nincs időkorlátozás a vásárlásban, de ez a maszkolás, kézfertőtlenítés, távolságtartás, ne nyúlj hozzá, csak, ha megveszed… – teljesen megbélyegezte a régi rutin bevásárlásokat. Nincs kedvem rendelni, mert az árak elszabadultak a minőség rovására. Konzerv szóba sem jöhet, még akkor sem, ha üvegben van – mert hát annak üvegíze van, ezt már tudjuk az Üvegtigrisből is. Zacskós leves? Hát, sajnos már csukott szemmel sem. Külön olvasmány, hogy mennyi felesleges dolog és adalékanyag van benne: ízfokozó, hogy szerintük a vásárlónak finom legyen; csomósodásgátló, hogy ne kössön bele először a gyártósoron lévő gépekbe, majd a csomagolásba se; színezék, amivel a látáson keresztül csigázzák fel az ember agyát, hogy lássa mennyire szép, tetszetős és akkor biztos nagyon finom is. Szóval, elég volt az átverésekből, az érzékszerveink mű dolgokkal való elkápráztatásából!

De tovább is mehetünk. Számos, a munkahelyi élethelyzettől eltérő szituáció is lehet, amikor egyszerű eszközökkel és gyorsan kell ételt készítenünk. Kirándulás, túrázás közben áldás, ha gyorsan és egyszerűen elkészíthető mégis tartalmas finomságot tudunk készíteni, mondjuk egy kis víz melegítésével. Sőt, tápanyagtartalmának köszönhetően a hátralévő kilométerek megtétele is könnyebb lesz, hiszen nem felesleges anyagokat viszünk be, hanem természetes, valódi tápanyagokat!

A növényi eredetű rostok vagy más néven ballasztanyagok nem mások, mint összetett szénhidrátok, melyeket az emberi emésztőenzimek részben, vagy egészben érintetlenül hagynak. Mivel az emberi enzimek ezeket nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani, így nem szívódnak fel a vékonybélből, hanem változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol viszont már a bélbaktériumok részben vagy teljes mértékben lebontják, fermentálják őket, miközben belőlük jótékony hatású, hasznos melléktermékek, köztük rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) keletkeznek. Ezek a zsírsavak többek között táplálják a vastagbél hámszövetét, így fontos szerepük van például abban, hogy a bélnyálkahártya ép és egészséges maradjon.

A megfelelő rostbevitel biztosítása szempontjából a teljeskiőrlésű pékáruk fogyasztása régi tanács, amit azonban a mai korunkban felül kell vizsgálnunk, hiszen a gabonakorpák gombatoxinokkal és növényvédőszer maradványokkal való gyakori szennyezettsége, valamint az az egyszerű tény, hogy egyre többen próbálnak gluténmentesen táplálkozni mára már megkérdőjelezi ezt a korábbi ajánlást.  A gabonakorpákkal szintén probléma, hogy vízben nem puhulnak megfelelően. Ez különösen akkor okozhat gondot, ha a bél bármely szakaszán gyulladásos folyamat zajlik. A nem megfelelő rostok ebben az esetben éles, karcos felületükkel megsérthetik az amúgy is gyulladásban lévő bélfalat, ami a panaszok fokozódásához is vezethet. Sokáig kerestük, hogy melyik az a növényi rostforrás, amelyik megfelel az elvárásoknak és kellő prebiotikus hatású is egyben. Így akadtunk rá az akácia rostra, amely vízben kolloidális módon oldódik, és így rendkívül kíméletes módon bánik a bélnyálkahártyával és szervezetünkkel.

A kutatók véleménye szerint (2019. The Lancet – metaanalízis) számos krónikus betegség megelőzése céljából napi 25-29 g rostfogyasztás lenne az ideális. (Csak zárójelben megjegyezzük, hogy az említett természetes levesporok tasakonként kb.: 3-4 g élelmi rostot, főként akácia rostot tartalmaznak.)

Mit tegyünk, hogy ha az egészségünket szeretnénk szem-előtt tartani, de ennénk gyorsan, valami finomat? Nem kell többé az adalékanyagok miatt aggódnia! Van megoldás, egészséges, gyors és tápláló Dr. Báthory-féle levesporok. Csak forró víz kell hozzá.

Jakab István egészség-be-fektető és Bell Barbara Fitoterapeuta

Ez a cikk a 2021. április havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés