Az élőflóra szülőszobája

Egyre nagyobb rálátásunk van arra, hogy a bennünk szinergiában élő baktériumoknak, nemhogy óriási, hanem alapvető szerepe van életünk fenntartásában. Mióta a baktériumokat felfedeztük, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy pusztítsuk őket, ugyanakkor egyre többen tudjuk, hogy a baktériumok nélkül nem létezne élet. Tudományos anyagok sokasága állítja, hogy a Föld kialakulását követően az univerzum viszontagságait túlélő baktériumtörzsek által hordozott üzenet népesítette be a Föld élő és növényvilágát. Bár a fizikából már elfogadjuk a hidegfúziós technológiát, amikor is minimális energiaközléssel az alapelemek képesek átalakulni egy teljesen új szerkezetű anyagokká. Ugyanerre a folyamatra képes az élő anyag is. Az élő anyag hidegfúzióját biotranszmutációnak hívjuk, ami közkeletű nyelven annyit tesz, hogy a bennünk élő baktériumok képesek a szervezetünk számára szükséges bármilyen élő közeget előállítani úgy, hogy a rendelkezésére álló alapelemeket használja fel építőköveknek. Még nem beszéltünk arról a gyilkos hadseregről, ami az élő flórát pusztítja: táplálékainkban, kozmetikai készítményeinkben, és a gyógyszereknek kikiáltott kémiai „áldásokban”. Alapvető célkitűzés, hogy számunkra ellenőrzött formában legyünk képesek székes spektrumú baktériumokat előállítani.

Jakab István

egészség – be – fektető

Emésztőrendszerünk nem csupán egy kémiai táplálékbontó alagút, hanem mintegy másfél-két kilónyi mikroorganizmus otthona is egyben. Ez a döntően baktériumokból, kisebb részben pedig gombákból és egysejtűekből álló mikróba közösség az emésztőrendszer sejtjeivel együtt egyetlen nagy komplex ökológiai rendszert alkot, és számos fontos védő, támogató feladatot lát el a szervezetben. Így például nélkülözhetetlen vitaminokat, B1-, B6-, K-vitamint és folsavat szintetizál, valamint többféle ásványi anyag, illetve nyomelem (Ca, Mg, Fe) felszívódását is elősegíti. Emésztőrendszerünk mikróba közössége vagy más néven mikrobiomja ezen kívül védő szerepet is vállal azzal, hogy több toxikus vagy rákkeltő vegyületet is semlegesít, sőt hasznos baktériumai a patogén mikróbák túlszaporodását is gátolják. Számos összetett folyamat eredményeként a vastagbél mikrobiomja még a cukor- és zsíranyagcserét, valamint a testsúlyt, továbbá az immunrendszer működését (beleértve az autoimmun folyamatokat) is befolyásolja.

A bennünk élő mikróbák a vastagbél sejtjeinek megfelelő táplálásához is elengedhetetlenek. Egyrészt aminosavakat (arginint és glutamint) termelnek a bélhámsejtek számára, másfelől az élelmi rostok fermentálásával rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) állítanak elő, amelyek közül a vajsav a vastagbél sejtjeinek elsődleges és nélkülözhetetlen energiaforrása. Ezeket a rövidláncú zsírsavakat energiaforrásként nemcsak a bélsejtek, hanem a szív és a májsejtek, sőt még az agy, az agyi immunsejtek is felhasználják, minthogy akadálytalanul képesek átjutni a vér-agy gáton. Az agyi működések szempontjából közülük leginkább a propionsav látszik fontosnak. A modern kutatások tükrében úgy tűnik, hogy a bélflóra egyensúlyzavara olyan központi idegrendszeri betegségek, illetve rendellenességek kialakulásában is kulcsszerepet játszhat, mint például az Alzheimer-, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex (SM), a depresszió vagy akár az autizmus.

mikrobiom 02

Emésztőrendszerünk velünk szimbiózisban élő mikróba közössége egyes környezeti hatásokra gyorsan megváltozhat. A jótékony mikroorganizmusok számának kóros megfogyatkozása, és a káros baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása a bélflórában egyensúlyi zavart, más néven diszbiózist okoz. Ennek következményei enyhébb esetben fáradékonyság, levertség, ingerlékenység, hangulatváltozások, gyomor-bélrendszeri panaszok (pl. puffadás, hasmenés), a szénhidrát- és zsíranyagcsere kedvezőtlen megváltozása, elhízás és allergiás reakciók lehetnek. Fő okai között leggyakrabban az antibiotikum használat, a túlzásba vitt alkohol vagy édesítőszer fogyasztás, az egyoldalú és rostszegény táplálkozás, a dohányzás és a stressz említhetők. Közülük az antibiotikum használattal összefüggésben felmerült hasmenés akár életveszélyes Clostridium difficile fertőzést is jelezhet, így mindenképp indokolt, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk vele. Kérdés azonban, hogy az orvosi kezelést nem igénylő esetekben hogyan állítható helyre a bélflóra egyensúlya, vagy hogyan előzhető meg a diszbiózis kialakulása?

A kérdésre választ a probiotikumok fogyasztása jelentheti.  A probiotikus szó görög eredetű, jelentése “az életért, az élet számára”. Ez a fogalom olyan élő mikroorganizmusokat takar, amelyek megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe jótékony hatást gyakorolnak az egészségre. A probiotikumokat gyakran prebiotikumokkal együtt alkalmazzuk. Ezek olyan, számunkra nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek képesek a jótékony hatású bélbaktériumok növekedését elősegíteni, illetve anyagcseréjét szelektíven befolyásolni, és ezen keresztül szintén kedvező hatásúak. Bár a hazai patikákban kb. 40-60 féle pro- és prebiotikum tartalmú készítmény kapható, a probiotikumokat legegyszerűbben mégis a savanyított tejtermékekből fogyaszthatjuk el, melyek a táplálkozásunkba rendszeresen beillesztve a kapszulákkal szemben sokkal természetesebb, ráadásul finom és tápláló alternatívát is jelentenek. Attól függően, hogy milyen speciális mikrobatenyészetek felhasználásával készültek, a savanyított tejtermékek joghurtok, kefírek vagy egyéb tejtermékek is lehetnek. Fontos azonban tudni, hogy nem mindegyik savanyított tejtermék hatásos. A hatásosság alapvető feltétele ugyanis a megfelelő élő csíraszám, a „probiotikus” jelző pedig nem a tartalomhoz, hanem a koncentrációhoz kötött. A koncentráció azért kritikus, mert a hasznos mikroorganizmusok közül nagyon sok elpusztul, amikor megpróbál átjutni a gyomor-bélrendszer felső szakaszán, ahol ellen kell állnia a gyomorsav és az epe károsító hatásainak. A tényleges hatás helyére, a vastagbélbe így végül csak viszonylag kevés életképes mikroorganizmus kerül, ami itt gyakran már nem tud kellő pozitív élettani hatást kifejteni.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének definíciója szerint például egy joghurt csak akkor nevezhető probiotikusnak, ha a két alap joghurtkultúrán felül (Streptococcus thermophilus és Lactobacilus bulgaricus tejsav kultúrák tenyészete, melyek 107/g mennyiségben találhatóak meg a joghurtban), még további legalább 106/g mennyiségben tartalmaz probiotikumokat. (MDOSZ; TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA, Hírlevél II. évfolyam 12. szám, 2009. December) Ehhez a definícióhoz azért meg kell jegyezni, hogy az élettani hatások szempontjából természetesen nem mindegy, hogy pontosan milyen probiotikus törzsek vannak a tejtermékben. A szigorú feltételeket teljesítő probiotikus joghurtok egyfajta hozzáadott értéket képviselnek a tejtermékek választékában, hiszen nem közönséges, hanem funkcionális élelmiszerek.

joghurt 01

Minthogy sokan akadnak köztünk olyanok, akik laktóz érzékenyek és ezért csak laktózmentes tejtermékeket fogyaszthatnak, így felmerül a kérdés, hogy az ő esetükben vajon mi is a teendő. Számukra a jó hír az, hogy léteznek, sőt már a hazai piacon is forgalomban vannak kifejezetten laktózmentes tejhez ajánlott, és az alap tejsav baktériumokon felül prebiotikumokat és probiotikus törzseket is tartalmazó olyan speciális oltókultúrák, amikkel otthoni körülmények között, egyszerű eszközökkel, magas csíraszámú, élőflórás savanyított tejtermékek készíthetők.

Szintén jó tudni, hogy azoknál, akiknél a laktóz problémát okoz, a joghurtokban, illetve a savanyított tejtermékekben jelenlévő élő kultúrák bizonyítottan elősegítik a laktózemésztést. Ennek természetesen szintén feltétele a magas csíraszám. A feltétel teljesüléséhez a joghurtnak vagy savanyított tejterméknek 108/g mennyiségben kell élő starter mikroorganizmust tartalmaznia (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus és Streptococcus thermophilus, ahol mennyiség alatt élő kolóniaképző egységet, illetve CFU-t értünk). 

Írta: Dr Báthory Gábor

(A cikk megírása az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs program 731349 számú INCluSilver grant szerződésének támogatásával történt.)

 

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés