A bélflóránk természetes támogatása

a belflorank termeszetes támogatása

A bélflóránk természetes támogatása kombucha flavonoidokkal és bio folyékonygomba kivonatokkal

Minden betegség a belekben kezdődik

Az emésztőrendszeri betegségek a leggyakoribb megbetegedések mindösszesen 20 %-át teszik ki. A bélrendszerben élő mikróbák nagy részét baktériumok teszik ki, de a mellettük élő élesztőgombák, vírusok, egysejtűek szintén fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. (összefoglalóan: mikrobiom)

Különböző ártalmak hatására a bélrendszerben lévő mikrobiom egyensúly felborul, azaz a káros mikroorganizmusok kerülnek túlsúlyba a jótékony mikrobákkal szemben, ez a diszbiózis. Az elmúlt 10 évben a bélrendszeri dysbiosis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg, melyben környezeti és életmódtényezők egyaránt szerepet játszanak.

A dysbiosis tüneteit gyakran nem ismerik fel, mert a panaszok nem egyértelműek, ezért sok esetben diagnosztizálatlan marad, és a belőle kialakuló krónikus betegségeket kezelik csak, mint az autoimmun betegségek, a gyulladásos bélbetegségek az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia.

A legújabb kutatási eredmények összefüggéseket találtak a bélrendszeri diszbiózis és légúti fertőzések iránti fokozottabb hajam között is. (Lloyd-Price et al., 2016).

Az emberi bélrendszerben élő mikrobák összességét, akár önálló szervnek is tekinthetjük, éppolyan létfontosságúak, mint a szívünk, az agyunk, májunk, óriási hatással vannak az egész emberi szervezet működésére.

 • A bélflóra összetétele nagy hatással van az egész szervezet működésére, különösen az immunrendszerére, de kihat az agyműködésre, és a testsúlyra is.
 • A tudósok régóta tudják, hogy a bélrendszerben egy sűrű neuronhálózat helyezkedik el, amely „második agyként” jelentősen befolyásolja a test működését.  Akár az érzelmeinkre is hathat a különböző hormonok előállításával.
 • Elhízott egereken és embereken kimutatták, hogy bélflórájuk olyan törzseket tartalmaz, amelyek több energiát vonnak ki a táplálékból, mint a sovány egerek és emberek bélflórája.

A mikrobiom egyensúlyának felborulása következtében lokális és szisztémás gyulladások alakulnak ki az egész szervezetben, melyek a krónikus betegségek kialakulásához vezetnek. ( Hand et al., 2016 ), és még a vírusfertőzések iránti hajlam is megnövekedik.

Bélflóránk és az immunrendszer

Az immunrendszerünk 70-80%-a a bélrendszerben található. A mikrobiom közvetlen kapcsolatban áll az immunrendszerrel és a nyirokrendszeren keresztül a tüdő szövetével, ez a kapcsolatot nevezzük bél-tüdő tengelynek. ( Mcghee és Fujihashi, 2012 ; Date és mtsai, 2017 ; Ipci és mtsai, 2017 )

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mikrobiom és az immunrendszer közötti homeosztázis megzavarása hátrányosan befolyásolhatja a vírusokkal szembeni védekezőképességet, melynek eredményeképpen gyakoribban alakulnak ki a tüdő és felsőlégúti fertőzések.  ( Hand et al., 2016 ; Belkaid és Harrison, 2017 ; Selber-Hnatiw et al., 2017 ; Gong és mtsai, 2018 ; Schirmer et al., 2018 ). 

Ugyanakkor az egészséges bélflóra pedig növeli a gazdaszervezetek influenzával szembeni rezisztenciáját, az influenza fertőzéssel szemben ( Zhang et al., 2020 ). A klinikai vizsgálatok során több probiotikus törzs kombinációjáról derült ki, hogy több mint 27%-kal csökkenti a vírusos felső légúti fertőzések tüneteit. Ráadásul ez a probiotikus kombináció a 45 év felettieknél és az elhízottaknál vagy túlsúlyosaknál még hatékonyabbnak bizonyult, ami azért is figyelemre méltó, mert számos betegségnél, például a COVID esetében ők fokozottabb kockázatnak vannak kitéve. A bélflóra összetételének javítása pre- és probiotikumokon keresztül, potenciális stratégia lehet a vírus fertőzések és egyéb krónikus betegségek megelőzésében, valamint kezelésében.

Bél-agy tengely

 A Nature Reviews Microbiology folyóirat 2018-ban közölte azt a kutatást, mely szerint a bélbaktériumok összetétele az emberi viselkedésre, az agyi funkciókra is hatással van.  Az immunsejtek a bél falában folyamatos kapcsolatban állnak a mikrobiommal, az itt lezajló kedvezőtlen változások pedig így az egész szervezetre hatással lehetnek.

Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan táplálkozunk, hiszen ez hatással lehet a gondolkodásmódunkra, hangulatunkra.  Különösen gyakori tünet az agyi köd, szorongás, depresszió, sőt akár még viselkedési problémák az úgynevezett szivárgóbél-szindróma esetén, amikor a különféle méreganyagok gyulladást okoznak a bélfalban, autoimmun folyamatokat indítva be. Tanulmányok szerint, minél többféle baktérium található meg a bélrendszerben, annál kisebb az esélye a túlzott stressz válasz, a szorongás vagy a depresszió kialakulásának.

A gyógygombák hatása az egészséges mikrobiomra

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618583/

A gyógygombákat több ezer éve használják gyógyászati célokra,  és már az egészséges mikrobiomra gyakorolt hatásuk is a kutatások tárgyát képezi. Egyes gombafajok vizes és etanolos frakcióinak emésztőrendszerre és bélmikrobiomra gyakorolt hatásait vizsgálták. A vizes frakciók gazdag forrásai az alfa és béta glükánoknak (poliszacharidok), mannánoknak, ezért kiváló prebiotikus hatásuk van. A gombákban lévő béta-glükánok olyan prebiotikumok, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, azáltal, hogy serkentik a jó bélflóra növekedését, megakadályozva ezzel az anyagcsere rendellenességek, bélgyulladás, máj és idegrendszeri rendellenességek kialakulását, növelve a szervezet energia ellátását! A Maitake, Süngomba, Shiitake vizes frakciói kedvező irányba tolják el a Firmicutes/Baktericedes arányt, és védelmet nyújtanak bélrendszer daganatos megbetegedéseivel szemben (A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota (nih.gov). Az etanolos frakciókban lévő hatóanyagoknak a gyulladás csökkentő hatásaikat igazolták. A magas antioxidáns hatással rendelkező Chaga gombából kivont betulinsav tartalmát ígéretesnek tekintik a vastagbél rák kezelésére alkalmazott gyógyszer kifejlesztésében. A gombák esetében a szinergia fontossága megkérdőjelezhetetlen, ugyanis a kétféle frakcióban lévő hatóanyagok közötti kölcsönhatások fontos szerepet játszanak a gombák egészségvédő és betegséget megelőző hatásaiban.

A Viva Natura MaxImmun Spray Kombucha: gyümölcsflavonoidok és négy gyógygomba vizes és etanolos frakcionálással kivont teljes hatóanyag tartalmát tartalmazza.

A gyümölcsflavonoidokban lévő rostok szintén prebiotikus hatásúak. A kombucha flavonoidok megteremtik az utat a gombákban lévő hatóanyagok számára, ugyansi lepucolják a bélfalat a káros anyagoktól.

A Reishi (Ganoderma lucidum) összetevőinek prebiotikus hatása főleg a Bifidobakteriumok számának növelésében nyilvánul meg.  Az ebből a gombából készített kivonat prebiotikus szerként használható a bélrendszeri dysbiosis, cukorbetegség, inzulin rezisztencia megelőzésére elhízott egyénekben, ezt egérkísérletes modellben igazolták.   A Reishi gomba etanolos frakciójában lévő triterpének csökkentik a bélnyálkahártya gyulladásait.

Egy tanulmányban egérkísérletes modellen keresztül vizsgálták Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis poliszacharidok) (CSP) védő hatását ciklofoszfamid (Cy) által kiváltott bélnyálkahártya immunszuppresszióján és a mikrobiális dysbiosison keresztül. A ciklofoszfamid egy kemoterápiás szer, amely jelentős mértékben károsítja a bélnyálkahártyát.

A CSP javította a mikrobiális közösségek diverzitását és növelte a probiotikumok mennyiségét (Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacteroides ), valamint csökkentette a kórokozó baktériumok számát.  Azaz a Cordyceps sinensis elősegíti a bélnyálkahártya regenerációját és a bélflóra egészséges összetételét.

Nem elegendő csak probiotikumokat fogyasztani. Ugyanis a sérült, gyulladt bélfalon nem tudnak megtelepedni.  Ahhoz, hogy a probiotikus készítmények hatása megfelelően érvényesüljön, biztosítanunk kell a megfelelő perbiotikumokat és az emésztőrendszer működéséhez szükséges egyéb anyagokat.

Jó hír, hogy mikrobiomunkat egészségessé tudjuk tenni és ebben óriási szerepet játszanak a kombuchaflavonoidok és a gyógygombák, melyek kiváló prebiotikumok, gyulladás csökkentő hatóanyagaik révén csökkentik a bélnyálkahártya gyulladásait, és elősegítik a regenerációját. A gombák esetében ebben az esetben is a teljes kivonatoknak van hatása, ugyanis a hatóanyagok együttesen sokkal komplexebb hatás kiváltására képesek, mint külön-külön. A kitinvázat is tartalmazó készítmények pedig még inkább megterhelik a bizonyos esetekben egyébként is gyulladt bélnyálkahártyát.

Összeállította: Szabó Nikolett tudományos kutató

Ez a cikk a 2022. április havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés