Kapor, a népi gyógyászat inzulinja

kapor a nepi gyogyaszat inzulinja

Gondolkoztál-e már azon, hogy őseink miként fedezték fel az első gyógynövényeket? Sétáltak az erdőben, a mezőn, és vajon milyen módon érezhették meg, hogy ez, vagy az a fűszál vagy bogyó jótékony hatású lehet az ember szervezetére? Ha jól belegondolsz ezt csak energetikai érzékszervekkel lehetett megtenni. Figyeltek a belső hangra. Mentálisan ráhangolódsz a növényre, párosítod azzal a problémával, ami szeretnél vele megoldani és érzékeled, hogy a kiválasztott növény alkalmas-e erre, vagy kerülendő. Őseink körében nem volt gyakori, hogy boncolták volna halottjaikat, ugyanakkor gyakran választottak olyan zöldséget gyümölcsöt, aminek a formája hasonlított belső szerveinkre. Mindnyájan érezzük az anakronizmust ebben a kijelentésben. Ugyanakkor a jelenlegi tudásunkkal tényleg felismerjük belső szerveink és a rá jótékonyan ható növények megjelenésében a hasonlóságot (pl: dióbél – agytekervények …).

Kapor a gyógyítás középpontjában

A kapor közismert gyógy-, és fűszernövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű. Európába és Pannóniába valószínűleg a római legionáriusok hozták be. Egyes vélemények szerint a növény őshazája a Közel-Keleten található és innen terjedt el a többi kontinensre. Kedvelt egynyári zöldfűszer, aminek levelei, fiatal vágása, valamint beérett termése, frissen és szárítva egyaránt hasznosítható. Kellemes illatú gyógy- és fűszernövény egyben, aminek aromája leginkább a köményre hasonlít, jellegzetes aromáját pedig az illóolajok adják. Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték, előszeretettel fűszerezték vele ételüket, a magját pedig az emésztés elősegítésére rágcsálták. A növény égetett magját vízzel keverték és erős fertőtlenítő hatása miatt háborús sérüléseik sebgyógyítására használták. Az I. században élt görög orvos Dioszkoridész olyan gyakran alkalmazta betegeinél, hogy a kapor sokáig csak Dioszkoridész fűként volt ismert. A középkorban pedig a boszorkányság ellen védekeztek vele.  A tibeti, ajurvédikus és a kínai orvoslásban is ismert, mint emésztést segítő gyógynövény. Különösen gyerekeknek és időseknek ajánlják, mivel gyengédebben hat, mint például az ánizs vagy az édeskömény. A XVII. században a híres herbalista Nicolas Culpeper azt állította, hogy a kapor „erősíti a hasat és a szelek pompás űzője”, valamint csuklás ellen, duzzanatok csökkentésére és az agytevékenység fokozására is ajánlotta.

Mára már szinte világszerte kedvelt növény, a gyógynövényszakértők előszeretettel ajánlják csecsemőkori bélfertőzésre, vércukorszint csökkentésére, emésztés elősegítésére. Vércukorszint-csökkentő hatását a vanádiumnak köszönheti, ami szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, ezt a hatását támogatja a magas rosttartalma. Segítségével az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, zsír formájában, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. Pontosan ezért a hatása miatt, bár kevesen tudják, szálkásabb izomzathoz juthatunk, természetesen a megfelelő mozgással együtt. Mint mindenhol itt is fontos a mértékletesség, mert a vanádium túladagolása veszélyeket is rejt.

Magjának rágcsálása javítja a kellemetlen szájszagot, teája pedig a kismamák tejelválasztását segíti. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer támogatásához. A népi gyógyászat ezen hatása miatt szokta alkalmazni féreghajtó teakeverékek összetevőjeként is. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél. A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, oldja ez érfalak görcsét, így segíthet angina pectoris esetén is. Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére ajánlják, de pontosan ezért várandósság alatt nem ajánlott nagymértékű fogyasztása! Legtöbben gyomorerősítőként ismerik. Szelíden támogatja az emésztőrendszer munkáját. Kiváló szélhajtó, így csökkenti a belekben felhalmozódott gázok okozta kellemetlen diszkomfort érzetet és a belek görcseit. Elsőrendű étvágyfokozó, így időskori étvágytalanság esetén az étel kaporral fűszerezése, vagy étvágyjavító teakeverék alkotójaként képes segíteni. Ha egyszerre túl sok kaprot fogyasztunk, az hirtelen viheti le a vércukorszintet. Csak fokozatosan alkalmazzuk, és figyeljük meg, hogyan reagál rá a szervezetünk.

Mi az, amit Mi ehhez a csodálatos gyógynövényhez még hozzá tudunk tenni?

Kidolgoztunk egy olyan technológiát, aminek segítségével Kapor tablettáink 100 %-ban tartalmazzák a kaporlevelét, magját, illatát és a lényeg, gyakorlatilag sérülésmentesen a természetes hatóanyagait. Most nyáron mindenki számára elérhető a friss kapor, amitől nincsen jobb. Az év nagyrészében, amikor már nincs szezonja – vagy ki tudja, honnan érkezik, a hogyan termesztett kapor -, tiszta szívvel ajánljuk 100%-os kapor tablettánkat, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen. Egyre népszerűbb és óriási igény is van rá!

Jakab István egészség-be-fektető és Bell Barbara Fitoterapeuta

Ez a cikk a 2021. augusztus havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés