A Q10 jó felszívódása

q10 jo felszivodasa

A Q10-koenzim (CoQ10) az emberi test nélkülözhetetlen, zsírban oldódó vegyülete. Megtalálható minden élő sejtünkben, de a legnagyobb mennyiségben a nagy energiaigényű szervekben van jelen. Normál állapotban (egészségesen) képesek vagyunk szervezetünk működéséhez szükséges kellő mennyiséget előállítani. Probléma akkor van, ha túlhajszoljuk magunkat és csökken a mennyisége. Számos tápanyagforrásunkban is megtalálható a Q10-koenzim, de pozitív élettani hatásait csak úgy képes hatékonyan kifejteni, ha nagyobb mennyiségben visszük be a szervezetbe, ennek egyetlen módja pedig az étrend-kiegészítők fogyasztása.

Az elmúlt évtizedben összegyűlt megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a különböző szív-ér- és anyagcsere-betegségek kiegészítő terápiájaként a rendszeres pótlásának előnyös szerepe van. Jelenlétével támogatja a szervezet antioxidáns működését, javíthatja az álló- és fizikai teljesítőképességet – például sportolóknál segíti a terhelés utáni gyorsabb rehabilitációt is.

Mára már azt is tudjuk, hogy a Q10-koenzim szintjét ahhoz, hogy ténylegesen kifejtse pozitív élettani hatásait, a vérben szükséges megemelni. Ennek megvalósításához jól felszívódó készítményre van szükség. A cél tehát az, hogy legyen bármilyen állapotban is az emésztőrendszer (epesavak minősége, mikrobiom összetétel stb.), olyan formában kell a Q10-koenzimet bejuttatni, ami még mostohább körülmények között is sokkal könnyebben tud felszívódni.

A Q10-koenzim a bél vizes környezetében nem oldódik fel, sőt molekula-mérete is túl nagy ahhoz, hogy könnyen felszívódjon. Olvadáspontja 48-52 °C, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékleten nem tud felolvadni, nem válik folyékonnyá, és a szervezet az epesavak segítségével is csak nehezen tudja emulgeálni (vízoldékonnyá, felszívhatóvá tenni). A liposzómás technológiának köszönhetően az amúgy csak zsírban oldódó, kristályos szerkezetű CoQ10 ebben a formában nagymennyiségben, hatékonyan tud felszívódni, és biológiailag maximálisan hasznosulni.

A gömböcskéket (liposzómákat) alkotó burok zsírból és szénhidrátból (foszfolipidekből) álló kettős rétegébe nano-méretű Q10 részecskék vannak „becsomagolva”. A liposzóma speciális burkolatát szójalecitin, és MCT olaj (frakcionált kókuszolaj) alkotja. A sejtek sejtfalát is ilyen kettős zsír-réteg alkotja. Ennek, a sejtet körülhatároló buroknak a feladata a sejt védelme. A liposzóma kettős foszfolipid rétege a belecsomagolt hatóanyagot védi a külső behatásoktól (pl. oxidáció).

A liposzóma gömböcskék az epesavak segítségével a bélnyálkahártyáján sokkal könnyebben tudnak felszívódni. A vékonybélből közvetlenül – és sértetlenül – a vérkeringésbe kerül, majd a teljes hatóanyagtartalmát eljuttatja a sejtekhez, ahol szintén ennek a speciális kettős rétegnek köszönhetően a sejthártya és a liposzómális burok egyesül egymással, így a hatóanyag (ami jelen esetben a CoQ10) egyből a sejtbe és a mitokondriumba jut (maximális biohasznosulás).

Ennek a folyamatnak a végén két nyertes is van, az egyik a mitokondrium, mert megkapja a működéséhez nélkülözhetetlen „vitaminját”, a másik pedig az emberi szervezet. A mitokondrium hatékony működésével a sejtnek több energiája lesz, így minden feladatát hatékonyabban tudja ellátni.

Egyre több kutatás jut arra a megállapításra, hogy az emésztőrendszer állapota, a benne élő mikrobiom összetétele nagymértékben befolyásolja nemcsak a különböző betegségek kialakulásának lehetőségét, de az ember személyiségét, pszichés állapotát is. Ehhez, mint felelős étrend-kiegészítőket gyártó cég, nekünk is alkalmazkodni kell. Már nem elég csak beszerezni a prémium minőségű alapanyagokat, nem elég csak adalékanyagmentesen elkészíteni a terméket. Törekednünk kell arra is, hogy a kutatások eredményeit és az emberek egyre nagyobb részét érintő emésztőrendszeri problémák okozta felszívódási zavarokat is figyelembe vegyük, és ennek megfelelően állítsunk elő olyan receptúrákat, alkalmazzunk olyan technológiát, aminek köszönhetően a kialakult hiányállapot megszüntetése hatékonyan támogatható.

Jakab István egészség – be – fektető  és Bell Barbara Fitoterapeuta

Ez a cikk a 2021. szeptember havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés