A mikrobiom létezésünk kvintesszenciája

a mikrobiom létezésünk kvintesszenciája

Induljunk el a kályhától, ami jelen esetben nem más, mint az élő Föld Anya mikrobiomja. Amikor a természetet vizsgáljuk az első az, hogy megnézzük a föld élő készletét, amely létrehozza a szerves tápanyagokat, amellyel táplálja a növényeket. Nem sokat beszéltünk még róla, de a tengerek élő, pulzáló világát úgyszintén a mikrobiológiai egyensúly tartja fönt, aminek következtében kialakulhat és fennmaradhat a tenger világ élő világa.

Egy nagyot ugorva nézzük meg, hogy az ember mikrobiomja milyen módon befolyásolja és tartja fent az egészséget. A biológiában egyre jobban elfogadott a bio-transz-mutáció jelentősége, ami nem kevesebb mint az, hogy a bennünk élő több milliárd szinergista baktérium képes bármit lebontani, átalakítani. Mindezt azért teszik, hogy életben maradjanak, jó környezetben éljenek és közben természetesen minket is jól tartanak, mert ellátják testünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel. Ahogy az egészséges termő föld alappillére az anyaföldben élő baktérium közösségek milliárdjai, úgy a mi egészségünk alapja is a bennünk élő jószándékú baktériumok, gombák és egyéb mikroorganizmusok populációja.

Kedvenceink „élet-társai

Az ember egyik legnagyobb vívmánya, hogy számos állatot házasított. Jószágaink közvetlen környezetünkben élnek és így a ránk ható biológiai folyamatok ugyan úgy befolyásolják a bennük élő rájuk jellemző specifikus mikrobiomot. Civilizációs betegségeink túlnyomó többsége a mikrobiom nem kielégítő működéséből adódnak, és ezek a hiányosságok megjelennek kis kedvenceinkben is. Az elmúlt években sikeresen létrehoztunk egy 35 összetevőből álló baci szupertáplálékot, amely többezer embertársunknál bizonyította, hogy képes támogatni az egészséges mikrobiomot.

Most nem kevesebb a célunk, mint hogy kis kedvenceink részére is létrehozzunk egy olyan egészséges, a rájuk jellemző mikrobiomot támogató készítményt, ami rendszeres fogyasztás mellett képes támogatni a bennük élő szinergista baktériumok egyensúlyát.

Életet adó Föld

A táplálkozási lánc csúcsán ma még az ember áll, így nem mindegy, hogy a táplálékot jelentő növények, állatok milyen mikrobiommal rendelkező termőtalajból származnak. Azokon a területeken, ahol foglalkoznak a talaj élő környezetének javításával, sokkal jobb hozamokat érnek el, mint a műtrágyák alkalmazói.

Apropó, egy érdekes felvetés, ha járjuk a vidéket gyakran találkozunk az állattartó telepek környezetében trágyahegyekkel. Ezek csodálatosan táplálnák a szántóföldet, a hosszú évtizedes műtrágyázást követően. Most, amikor óriási szükség lenne a szerves trágya felhasználására – már csak azért is mert a műtrágya jelentősen drágul -, a gazdákat kéne ösztönözni, hogy a több éve felhalmozott, jobbára fermentálódott trágyahegyeket juttassák el a szántóföldekre. Őseink a műtrágya megjelenése előtt ezzel trágyáztak. Ma a felvetésünkre a válasz, hogy az állami támogatás csak a műtrágya felhasználásra vonatkozik a szerves trágyára nem. Pedig ez a megoldás megint egy jó lehetőség lenne arra, hogy a megváltozott körülményekre egy csodás és egészséges reakciót adjunk.

Amíg várunk arra, hogy a makró-környezetűnkben végre egészséges rend legyen, addig mi magunk is gondoskodhatunk a bennünk élő barátaink, és az ő egészségükön keresztül a mi egészségünkről is. Most, hogy lassan már a töltöttkáposzta maradékából készült korhely leves is a múlté, ideje belekezdeni a mikrobiomunk rehabilitálásába. Nos, bármennyire is próbáltunk odafigyelni, bizony ez az ünnepi időszak nem mentes a kisebb-nagyobb diétahibáktól. Pánikra semmi ok! Ugyan télen nincs nagy választék szezonális zöldségekből, gyümölcsökből, de van lehetőség a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagban gazdag élő-szárítmányokból válogatni. A bioaktív növényi szárítmányok olyan különleges technológiával készülnek, mely során nem sérül beltartalmuk. Hatóanyagaik, enzimkészletük nem károsodik a gyártástechnológia következtében. Annak érdekében, hogy az emésztőrendszer több fontos funkciója is támogatva legyen akácia rosttal kevertük össze. Az akácia rost a bőséges folyadékfogyasztása mellett szelíden támogatja az emésztőrendszer tranzitidejét. A porkeverékben lévő fűszer- és gyógynövények hasznos tápanyaggal látják el szervezetünket és a bennünk élő mikrobiom közösséget. Ha valakinek nincs kedve zöldség, vagy gyümölcs hámozásával bíbelődni, akkor keverje el kedvenc cukormentes gyümölcslevével és azonnal fogyasztható.

Jakab István egészség – be – fektető és Bell Barbara Fitoterapeuta

Ez a cikk a 2022. január havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés