Barion Pixel

A szív kottája a Q10

sziv kottaja1200x630

A Q10 koenzim vitaminhoz hasonló anyag. Emlékeztet az E-vitaminra, ám még annál is erőteljesebb antioxidáns hatású. Egyfajta katalizátornak tekinthető, amely felgyorsít vagy más irányba terel bizonyos biokémiai folyamatokat. Biológiai szempontból a Q10 mint az energiatermelés szabályozója érdemel figyelmet.

A Q10 koenzim indítja be és tartja működésben a mitokondriumokat, vagyis a sejtek parányi “erőműveit”, ahol a táplálékból a testünkben előállított magas energiatartalmú “fűtőanyag”, az adenozin-trifoszfát (ATP) molekula keletkezik. A Q10-ről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mitokondrium vitaminja.

Miért olyan fontos ez?

Nos, ha a sejtjeink megfelelő mennyiségű energiát állítanak elő, akkor sokkal jobban bírják az életvitelünkből adódó kisebb-nagyobb megpróbáltatásokat. Kvázé, amíg mi hajtjuk a mókuskereket, addig ők szépen elketyegnek és működtetik a szerveinket – életben és egészségben tartanak minket.

Mi van akkor, amikor nem elég az energia?

Na, akkor azt hamar megérezzük. Biztos, hogy hallottál már a gyulladásokról. Sőt, az sem hangzik ismeretlenül, hogy ezek a kisebb-nagyobb gyulladások komoly betegségek alapjait képezhetik. Szóval nem érdemes kockáztatni! A legtöbb mitokondrium például a szív sejtjeiben van. Ez logikus is, mert ő sosem pihenhet, így neki kell a legtöbb energia. Sosincs ideje kávézni vagy egy 5 percet pihenni – nem állhat meg a munkájában. Bizony az agysejtek is nagy ATP igénnyel rendelkeznek. Ezen sem csodálkozunk.

Igen, a jó hír az, hogy a Q10 is egy olyan enzim, amit képesek vagyunk saját magunknak előállítani. Szervezetünk – ha jól gazdálkodunk, akkor kb: 30 éves korig rendben ellátja sejtjeinket, biokémiai folyamatainkat Q10-zel. De! Sajnos – és most tedd a kezed a szívedre – nem mindig vagyunk jó gazdái szervezetünknek. Így bizony sokunknak már 30 éves korunk előtt drasztikusan csökken az enzimműködésünk.

Természetes forrása a makréla, a lazac, a szardínia, a marhaszív és a marhamáj – ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Növényekben a spenótban, szójában és például a brokkoliban található.

Miért érdemes Q10-zel támogatni a szervezeted működését?

Számos betegség kialakulásával hozták összefüggésbe – többek között – az alacsony Q10-koenzim-szinttel. A klinikai vizsgálatok elsőként a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban vizsgálták a Q10-koenzim szerepét. A szívinfarktus és a szívelégtelenség megelőzését, illetve kezelését támogató hatását bizonyították (2014 Svend A. Mortensen és munkatársai).

Sejtvédő, mert a sejthártyát (sejtmembránt) védi, így sejtregeneráló hatású is. Sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentékenyen is gyöngíthetik az immunrendszert. A Q10 megfiatalítja a szervezetet, acélosítja az izmokat és igen jó hatással van az agyműködésre is (Dr. Michael Colgan). Rendkívül erős antioxidáns hatással bír (2007 M. Bentinger és munkatársai).

Miért pont Liposzómás Q10?

Mert a liposzómás technológiának köszönhetően az amúgy csak zsírban oldódó, kristályos szerkezetű Q10 csak ebben a formában tud hatékonyan felszívódni, és biológiailag maximálisan hasznosulni. Rengetegen élünk apróbb-nagyobb emésztőrendszeri problémákkal és ebben a liposzómás formában a viharvert emésztőrendszerből is képes felszívódni és hasznosulni.

Talán úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy a Q10-koenzimet liposzómában becsomagolva gyakorlatilag tálcán nyújtod át a mitokondriumodnak, a számára legfontosabb vitamint.

A gömböcskéket (liposzómákat) alkotó burok zsírból és szénhidrátból (foszfolipidekből) álló kettős réteg, melyekbe nano-méretű Q10 részecskék vannak becsomagolva. A sejtek sejtfalát is ilyen kettős zsír-réteg alkotja. A liposzóma kettős foszfolipid rétegje a belecsomagolt hatóanyagot védi a külső behatásoktól (pl. oxidáció). A speciális burkolatát szójalecitin, és MCT olaj (frakcionált kókuszolaj) alkotja.

A liposzóma gömböcskék az epesavak segítségével sokkal könnyebben képesek felszívódni a bélnyálkahártyáján, nem igényel semmilyen emésztési tevékenységet. A vékonybélből közvetlenül – és sértetlenül – a vérkeringésbe kerül, és a teljes hatóanyagtartalmát eljuttatja a sejtekhez.

Ennek a folyamatnak a végén két nyertes is van, az egyik a mitokondrium, mert megkapja a működéséhez nélkülözhetetlen „vitaminját”, a másik pedig a szervezeted – az egészséged. A mitokondrium hatékony működésével a sejtnek több energiája lesz, így minden feladatát hatékonyabban tudja ellátni.

Bell Barbara – Természetgyógyász, Fitoterapeuta

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Scroll to Top