Barion Pixel

Csak lazán!

csak lazan

Itt a nyár visszavonhatatlanul… Már nagyon vártuk, azonban sok nőnél az öröm mellett megjelenik ilyenkor az üröm is. Meleg van, és lengébben öltözünk, így látszani fognak a télen felszedett kilók, az élet megoldatlan problémáinak védő párnácskái.

Mi nők többnyire kétféle módon reagálunk erre, vagy aktívan elkezdünk konditerembe járni, és diétázni ‒ ne adj isten koplalni ‒, vagy felerősödik a szorongás bennünk a túlsúly miatt, mert úgy gondoljuk, nincs a tarsolyunkban erre kész megoldásunk.

Mutassam? Ne mutassam?

Belenézünk a tükörbe és szembesülünk a kis hurkácskákkal, narancsbőrrel. Úgy érezzük,vége a világnak és eszünkbe sem jut fürdőruhát vásárolni, sőt amit csak lehet, eltakarunk a kíváncsi férfitekintetek elől. Úgy gondoljuk, a szép, egészséges formájú test csak mások kiváltsága. Ezért inkább nem megyünk strandra, így nem tudjuk önfeledten élvezni sem a nyár könnyedségét, lazaságát.

Ördögi körben

Ezzel a gondolkodással még nagyobb bajt csinálunk, mert úrrá lesz rajtunk és állandósul a folyamatos stressz. A stressz túlpörgeti a mellékvesét, ezáltal a belső elválasztású mirigyek, melyek hormonokat termelnek nagyon erősen reagálnak egymás kibillent működésére. Ha az egyik hormon szint megemelkedik, az beindítja testünkben a diszharmóniát, így még több plusz kg-ot felhalmozva, egyre nagyobb stresszt okoz nekünk. Ez egy ördögi kör, melyből nehéz kitörni.

Mindig csak egy lépés

Álljunk meg egy pillanatra és őszintén gondoljuk végig miért olyan a testünk amilyen. Mi az, amire szüksége lenne az egészséges megjelenéshez? Mit kellene ezért tenni? Mi mit tudunk megtenni, de úgy igazán, őszintén?

Mindamellett, hogy magunkkal kíméletlenül őszintének kell legyünk, lássuk be, nem kell és nem is tudjuk egy nap alatt megváltani a világot. Találjuk meg mi az az első kicsiny lépés, amihez bár kell erőfeszítés, de ITT és MOST be tudunk vállalni. Higgyük el, ha valami olyat szeretnénk, ami valóban az Életet szolgálja, arra meg lesz a lehetőségünk is, hogy elérjük!

Testünk diszharmóniája mögött, többnyire lelki okok húzódnak meg. Érdemes szakember segítségét kérni, ezen okok felderítésére, valamint kioldására is.

Noha már a csapból is ez folyik, és nem is biztos, hogy hiszünk benne, vagy csak egyszerűen gyengének érezzük magunkat ahhoz, hogy életmódot váltsunk, de valójában ez a másik nagyon fontos dolog, amit megtehetünk saját magunkért hosszú távon.

Mozgásban a szívünk

Fontos megkeresni azt a mozgásformát, amiben megtaláljuk igazi önMAGunkat, és minden nehézség, és minden ellenérzés nélkül végezhetjük.

Ha aktív sportot választunk, különösen fontos, hogy a szív és érrendszerünk jól működjön.  Ebben nagy segítség lehet a Q10 koenzim, mely liposzómás kapszula formájában jobb biohasznosulással rendelkezik, mint a hagyományos vitaminok.

A Q10 a sejtekben, különösen azok mitokondriumában található anyag, az emberi szervezet által is termelt vitaminszerű vegyület, többek között a legnagyobb mennyiségben megtalálható a szívben, a vesében, a májban és a mellékvesében. Fiatal korban megfelelő mennyiségben termelődik a szervezetben, az életkor előrehaladtával kb. 30 éves kortól sajnos a termelés mennyisége jelentős mértékben csökkenni kezd, ezért célszerű pótolni. Még az is lehet, hogy a „női összetört szív problémákban” is segítséget nyújthat.

Kollagénnel nincs lehetetlen

Bár már írtunk róla, de nem lehet elégszer ismételni fontosságát. A sportolásnál különösen fontos az ízületeink védelme, amiben sokat segíthet a kollagén, mely manapság nagy népszerűségnek örvend minden korosztálynál. A kollagén az egyik legismertebb fehérje, a köztudatban a „test ragasztójaként” is ismerik, hiszen nagyon fontos szerepet játszik a bőr, a csontok, az ízületek, ínak, ínszalagok, porcok, izmok, a kötőszövetek, sőt, még a fogak és a haj összetételében is. Számos biológiai funkciója van, ám elsődlegesen a bőr, a csontok és az ízületek támogatására szokták alkalmazni. 

Szervezetünkben az egyik legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje, amelyet a test maga termel. Sajnos a kor előrehaladtával csökken a kollagén termelési képességünk is. Jellemzően 25 éves kor után drasztikusan lelassul, ezért pótlására érdemes tudatosan figyelni.

Főleg 40 év felett sokan vágyunk arra, hogy megőrizzük testünk és a bőrünk rugalmasságát, selymességét, szépségét. Így a kollagén nagyon motiváló tulajdonsága, hogy hozzájárulhat az öregedés látható jeleinek megelőzéséhez, arcunk, testünk feszességének, hajlékonyságának fenntartásához, emellett fokozhatja a teljesítményünket, és szerepet játszik az izomépítésben is.

A mai Nő nem ismer lehetetlent, nagyon aktív életet él, így nélkülözhetetlen a fogyasztása.  

A kollagén már italpor és kapszula formájában is elérhető, egyéni ízlésünknek megfelelően.

Narancs, de csak gyümölcsként

Nagy problémát jelent még, és a nők túlnyomó többsége küzd a cellulittel, amit a hétköznapi nyelvben “narancsbőrnek” nevezünk. Különböző módszerekkel próbálkozunk, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljunk tőle, mert nem néz ki túl vonzóan.

Különböző típusai vannak. A zsíros cellulitnál túl sok a zsírszövet, ami egyenetlenül oszlik el a bőr alatt. A vizes narancsbőr még a vékonyabb, karcsúbb embereket is érintheti, mert a szövetek vízvisszatartása okozza. Ez a rossz vér- és nyirokkeringés eredményeként jön létre. A víz és a zsír összegyűlik a bőr alatt, és egyenetlenségeket hoz létre. Nagyon fontos javítani az érintett területek vérkeringését, és tartózkodni a méreganyagok bevitelétől, hogy a víz és a toxikus anyagok ne pangjanak a szövetekben.

A cellulit leggyakrabban olyan testrészeket érint, mint a fenék, a has, a comb.

Nem úszhatjuk meg

Akár honnan is nézzük, nem lehet megúszni sem a mozgást, sem az életmódváltást. Ha imádjuk a hasunkat és nehezen mondunk le kedvenc ételeinkről.  Kezdetnek tökéletes megoldás, ha sikerül egy étkezést kiváltanunk egy frissítő smoothie-val vagy zöldturmixszal. Turmixainkat megbolondíthatjuk egy kis Kombucha gomba kivonattal, almapektinnel, vagy különféle élő zöld szárítmányokkal. Ezzel nemcsak lerövidíthetjük az elkészítésre szánt időt, de tovább gazdagítjuk hűsítő nyári italunk értékes vitamin- és ásványianyag tartalmát is. Noha millió recept található az interneten, nem tudhatjuk melyiket próbáljuk ki, ami jó esetben meghozza a kedvünket az életmódváltáshoz.

Nagyon fontos, hogy ne görcsöljünk rá a változtatásra, inkább legyünk nyitottak az újdonságokra, keressük meg azt a mozgásformát és étrendet, amivel szenvedés nélkül lazulhatunk bele a nyárba.

Ezek csupán apró dolgok, azonban nagyon sokat segíthetnek életminőségünk javításában, lépésről lépésre ITT és MOST.

Rápolti Ágnes és a Viva Natura Csapata

Ez a cikk a 2022. július havi Természetgyógyász Magazinban jelent meg.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés