Barion Pixel

Glutén nélkül is van étel … új utak az egészséghez

tigernut

A földi mandula (Tigris mogyoró) jelentősége az egészségtudatos táplálkozásban

Az elmúlt két évtizedben forradalmi változások történtek a táplálkozás tudomány az egészségtudatos táplálkozás területén. Bár nagy viták árán, de végül is a közmegegyezés körvonalai látszanak a civilizációs betegségek megelőzésének és gyógyításának módjában, az életmód változások megítélésében.

Ha figyelmen kívül hagyjuk (helytelenül!), az életmód elemek közül a stressz és a rendszeres mozgás kérdését, és „csak” a táplálkozásra koncentrálunk, akkor nem kerülhetjük meg a különböző allergiák (élelmi anyag, növények, levegő szennyezés, klímák okozta, stb.) hatásait. Az utóbbi idők fejleménye, hogy a korábban már ismert és súlyos következményekkel járó liszt érzékenység mellett (glutén) egyre nagyobb jelentőségűvé vált és válik a másodlagos glutén érzékenység. A különböző tanulmányok és kutatások értelmében, egyes országokban a lakosság 50-55%-t érintheti, de vannak közlemények, amelyek (a jéghegy csúcsának elmélete szerint) akár 90%-ra teszik azoknak a személyeknek a számát, amelyek életük során találkoznak vagy szenvednek a glutén érzékenységtől.

Lassan egységessé válik az a vélemény, miszerint ne csak azokkal a betegekkel foglalkozzunk, akik már valamilyen módon glutén érzékenyek, hanem fókuszáljunk a glutén érzékenység megelőzésére is. Ennek egyik módja, hogy a táplálkozásunkban döntő szerepet játszó („okostányér”) gabonaféléket valamilyen módon, részben vagy egészben (?) lecseréljük, pótoljuk.

Igazából a jelenleg divatos és ismert étrendek és diéták nem tudnak erre a kérdésre megnyugtató választ adni! A glutén mentes élelmiszer alapanyagok több sebből véreznek. Konyhatechnológiai feldolgozásuk nehézkes, élvezetei értékük alacsony, beltartalmi értékeik – glutén mentességük ellenére -, nem megfelelő, nehezen beszerezhetők, drágák, stb.

Amennyiben komolyan gondoljuk a glutén tartalmú élelmi anyagok részbeni kiváltását, akkor figyelembe kell vennünk a klímaváltozás, a gazdasági környezet és a fenntartható fejlődés stb. kérdését is. Ideális az lenne, ha Magyarországon – figyelembe véve az éghajlati, a talaj és gazdasági, társadalmi viszonyokat -, olyan élelmi anyagot lehetne termeszteni, feldolgozni, forgalmazni és használni, amely az egészségtudatos táplálkozás általános feltételeinek megfelel anélkül, hogy árban és minőségben komolyabb kompromisszumot kellene kötni.

A fent említett feltételeket és követelményeket is figyelembe véve sikerült olyan növényt meghonosítani Magyarországon, amely a nagyrészt homokos talajainkon, az adott éghajlati körülmények között (felhasználva a kormányprogramban szereplő öntözési lehetőségeket is) megfelelő és rendelkezésünkre álló agrotechnológiával termeszthető, feldolgozható és beltartalmi értékeiben alkalmas egészségtudatos élelmi anyagnak (funkcionális élelmiszer).

Az egyiptomi piramisépítő rabszolgák túlélő élelmi anyaga Magyarországon?

Igen! Bizonyítást nyert, hogy az egyiptomi fáraók idején földimandulával biztosították a piramis építők táplálásának jelentős részét, hiszen, mintegy 30-50g földimandulával vagy földimandulából készített élelmi anyagokkal biztosítani tudták az ember alapvető életfunkcióit. A fáraó sírokban talált földimandula maradványok ékes bizonyítékul szolgálnak!

A földimandula, tigrismogyoró, chufa, néhol sárga dió, stb. a ciperus esculantes egy fű -féle növény földalatti gumója, kukoricaszem-, török mogyoró nagyságú, ráncos felületű, édeskés íz érzetű, mandulára emlékeztető zamatú, gumó. Beltartalmi értékeire jellemző a glutén mentesség, a magas olajsav tartom kitűnő összetétellel (kevés omega-6, sok omega-9), kitűnő aminosav összetétel kiemelve a triptofán és treonin mennyiséget, antioxidánsokban gazdag, magas rost tartalmú. Jelentős mennyiségbe tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és különböző hasznos enzimeket. A növényt, illetve annak különböző fajtáit elsősorban az Ibériai félszigeten és Észak Afrikában termesztik ma is és széles körben felhasználják tömegtáplálkozáshoz is (lisztek, tésztafélék, snackek, üdítő italok, orchata, stb.).

Táplálkozási előnyeit jól mutatja, hogy ajánlják a kettes számú diabéteszes betegeknek (optimális rost tartalom, alacsony glikémiás index), vastagbél rák kifejlődésének megelőzésére (mint prebiotikum, ami döntően a vastagbélben szívódik fel és az ott élő baktériumok tápláléka), az autoimmun protokollban javasolt táplálék és végül nem utolsó sorban, az USA-ban 2015-ben a CNB televízió által immáron 60 éve megalapított legegészségesebb élelmiszer alapanyag egyik díját is elnyerte. Érdekes az is, hogy több ezeréves megfigyeléseken un. ayurvedikus gyógyászat a földimandulát afrodiziákumként is használja.

Összefoglalva: a földimandulával folytatott saját és egyéb kísérletek bebizonyították, hogy a földimandula Magyarországon kitűnően termeszthető, a klímatávozás hatására bekövetkező hőmérséklet emelkedést jól bírja, a nálunk lévő homokos talajok alkalmasak termesztésére, akár évi 7-8 t termés is elérhető hektáronként. A gumó felvásárlási ára lényegesen magasabb a legkedvezőbb ipari növények áránál is. Öntözéses gazdálkodással kiküszöbölhetők az időjárás szélsőségei, alkalmas bio termesztésre. Birtokunkban van az igen nehezen betakarítható és feldolgozható gumók gépi technológiája és az ehhez szükséges berendezések is. Rendelkezésünkre állnak a gumóból előállított, hántolt termékek gépi berendezései és a konyhatechnológiában jól feldolgozhatók a termékek, és végtermékek is. Célunk az, hogy az eddigi fél üzemi kipróbálások után 2020-ban nagyüzemben is kipróbáljuk a termesztést, amelyhez szívesen látunk innovatív társakat.

  Dr. Andor Ákos – Táplálkozás kutató

Ahogy a Viva Naturától már megszokták, minden általunk gyártott, vagy jelen esetben, forgalmazott termékek ellenőrzött forrásokból származnak, prémium minőségű hatóanyag tartalmú alapanyagok. Miután megismerkedtünk a Magyarországi termesztéssel és kipróbáltuk a földimandulát, nem volt kérdés, hogy mellé tudunk-e állni ennek a speciális élelmiszernek a népszerűsítéséhez.

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Scroll to Top