Barion Pixel

Házi praktikák Kombucha tenyészet és Kombucha tea készítéséhez

kombucha fermentalt emesztes ital 1200 630 01
 1. A fermentálást először mindig érdemes kicsiben kezdeni.
 2. Nemcsak a tenyészet lakóhelyéül szolgáló edény kiválasztása fontos, hanem a lakóhely elhelyezése is. Ha van a konyhánknak egy olyan szeglete, ahol nincs útban, “veszélyben” (valaki lesodorja), megközelítőleg állandó a hőmérséklet és a páratartalom sem ingadozik nagyon, akkor azt a helyet pont a Kombuchának találták ki. Ha nincs és van kamra, akkor ott is nagyon szuperül fogják magukat érezni. Azért időnként vessünk rájuk néhány jó pillantást!
 3. A kiválasztott edényt alaposan meg kell tisztítani a fizikai szennyeződésektől! Egy jó alapos mosogatás után öblítsük át citromsavas vízzel is, ez fertőtlenítő hatású, és az esetleges egyéb ott maradt, akár mosogatószer maradványait is eltávolítja, mert az ártalmas a gomba számára.
 4. Az alapos tisztogatás után egy tiszta konyharuhára szájával lefelé fordítva lecsepegtetjük.
 5. Tegyük fel a vizet főni, a víz mennyisége általában az edény befogadó képességének kétharmada legyen.
 6. Készítsük elő a fekete vagy zöld teát, a cukrot (pl.: nádcukor) és a tenyészetet.
 7. Amíg a víz melegszik, pontosan mérjük ki a hozzávalókat:
  • literenként 8 dkg cukrot, és
  • literenként 4 g teát, amit a könnyebb kezelés érdekében filterbe helyezünk. Ha már nagyon profik vagyunk Kombucha készítésében, akkor a gyógynövényeket is ilyenkor érdemes hozzá adni. Bár ennek meg van a maga veszélye – ha szennyezett, vagy rosszul tárolt a drog, akkor sajnos gátolhatja a Kombucha növekedését, penészesedhet stb. – szóval fokozott óvatossággal. A legjobb, ha a gyógy- és fűszernövényeket a kész teába áztatjuk pár napig!
 8. Amikor forr a víz belehelyezzük a teát, majd levesszük a tűzről és 4-5 percig áztatjuk.
 9. A teafű eltávolítása után a még forró teába tegyük bele a kimért cukrot, ami így könnyebben oldódik fel. Várjuk meg, amíg a teánk kéz melegre (20-25°C- fokra) hűl.
 10. Az edénybe elsőként a tenyészettel kapott oltófolyadékot töltjük bele, majd ehhez adjuk az általunk készített kéz-meleg teát és erre, nagyon óvatosan ráhelyezzük magát a tenyészetet. Az így összeállított teát egy tiszta, légáteresztő anyaggal, mint például konyharuha, vagy gézlap letakarjuk, lekötjük és a kiválasztott helyre állítjuk.
 11. Barátainknak az erjedési folyamathoz 7 – 10 nap szükséges. Áldásos munkájuk végeredménye egy édes- savanykás, enyhén pezsgő, ecetes illatú folyadék. Ekkor válik fogyaszthatóvá a Kombucha tea. A 7 – 10 nap alatt nem piszkáljuk őket, nem türelmetlenkedünk, mert a jó munkához idő kell! Fontos az érlelési folyamat kivárása, mivel nem megfelelően érett tea fogyasztása esetén a kívánt hatás elmarad.
 12. Ha türelmesek vagyunk, akkor az erjedési folyamat végén a kész italt szűrjük le és a ¾ részét öntsük palackba, tegyük hűvös helyre (pl.: hűtőszekrény, pince, hideg kamra) és ott tároljuk a fogyasztásig. Ha nem szeretnénk „biobombával” találkozni, akkor mindenképp tegyük a kész teát hűvösre, mert a melegben az erjedés tovább folytatódik. Bár a kész ital nem tud „megromlani”, nem megfelelő tárolás esetén sem, íze egyre savanyúbb lesz, míg végül italként élvezhetetlen ecetté válik.
 13. A maradékot nem szabad se meginni, se kidobni, mert arra szükség van az erjesztésnél, ez lesz az oltóanyag (indító tea)!
 14. A kész Kombucha teát úgy hígítjuk és ízesítjük, ahogy kedvünk tartja! Tehetünk bele bármilyen fűszer- vagy gyógynövényt, egyik sem bántja a másikat. Sőt, ha van hangulatunk hozzá és rövid időn belül biztos, hogy el is fogyasztjuk a kész italt, akkor tegyünk bele gyümölcsöket – frissen vagy liofilizáltan. Csak a fantáziánkon múlik, hogy mivel ízesítjük imádott Kombucha teánkat. Nagyon egészséges! A rendszeresen fogyasztott Kombucha tea jó hatással van az emésztőrendszerre, a legtöbben azért is kezdenek el vele foglalkozni és fogyasztani.
 15. Gyártóként tudjuk, hogy mekkora macera, stabil Kombucha teát készíteni. Pontosan ezért kezdtük el ízesíteni is, hogy egyre többen kapjanak kedvet a kóstoláshoz és aztán érezve jótékony hatásait váljanak rendszeres Kombucha fogyasztóvá. Az általunk gyártott Kombucha koncentrátumok is tovább ízesíthetőek például: gyömbérrel, goji bogyóval, kamillával, mentával, ananásszal, cseresznye, meggy, eper, dinnye  …
 16. Tudta? Nem csak igazi emésztést támogató testet-lelket üdítő ital, hanem alkoholos koktélok is készíthetőek Kombucha teából. Recept ötletek az alábbi linken: https://vivanatura.hu/receptek/receptek-kombuchaval/
 17. Ha nincs kedve tovább vigyázni a Kombucha tenyészetre NE dobja ki. Darálja le, keverjen hozzá seha vajat, vagy édes-mandula olajat és használja krémként, vagy vastagabban felkenve a bőrre pakolásnak.
 18. Sőt, nem titok – még szappan is készíthető a Kombucha gombatenyészetből.
kombucha natur 800 800 01
0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Scroll to Top