A hummusz egy csodálatos étel, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nem elhanyagolható szempont, hogy olcsó. Ha már meguntad a hagyományos formáját, akkor nyugodtan turbózd fel saját ízlésed szerint. Szeretnénk veletek megosztani, mi hogyan készítjük.
Hozzávalók:
- 20 dkg száraz csicseriborsó (vagy konyhakész konzerv)
- 10 dkg szezámmag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- kb. 1,5 dl olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
És most jön a lényeg, eddig ez egy sima hummusz recept, azonban, ha egyedivé akarod tenni, turbózd fel, így egy különlegesen finom, élő szárítmányokkal dúsított, ínycsiklandozó ételt varázsolhatsz belőle, amit a gyerekek is sokkal szívesebben fogyasztanak el úgy, hogy közben feltöltöd szervezetüket hasznos tápanyagokkal.
A következő hozzávalókból ízlésednek megfelelően válassz egyet és 1 evőkanállal adj hozzá bolondítsd meg vele az alap receptet!
+ Viva Natura cékla por, Spenót por, Zellergyökér por, Brokkoli por, Fodroskel por vagy akár a Natúr kollagén.
Elkészítése:
Az előzőleg éjszakára beáztatott csicseriborsót 30 percig főzd. Ha a konyhakész konzervet választod, azt a dobozból kiöntve azonnal használhatod. Közben készítsd el a hummusz egyik fő összetevőjét, a tahinit, azaz a szezámpasztát. Ehhez a szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon folyamatos rázogatás mellett pirítsd világosbarnára. (Óvatosan, mert ha megbarnul, keserű lesz.)
Kevés olívaolajjal sűrű krém állagúra turmixszold.
Amikor megfőtt a csicseriborsó, szűrd le (a főzőlevet ne öntsd ki, még szükség lesz rá!) Vagy használd a konyhakész konzervet. Add hozzá a szezámpasztát, a római köményt, fokhagymát, citromlét, sót, borsot, olívaolajat, és egy kevés főzőlevet, továbbá abból a porból 1 evőkanállal, amit a fent felsoroltak közül kiválasztottál.
Az összetevőket alaposan turmixszold össze. A sűrűségét a főzőlé és az olívaolaj mennyiségével szabályozhatod, ezért azt érdemes fokozatosan adagolni. A végeredmény a választott por színének megfelelő ízletes krém lesz, vörös, zöld stb.
Fogyaszthatjuk zöldségek mellé mártogatósnak, pirítósra kenve, tehetjük szendvicsekre, de lazábbra készítve tésztaszósznak is tökéletes, vagy ahogyan éppen szeretnéd.
Tudtad?
A hummusz nagyszerű rostforrás! A csicseriborsóban található rost képes megakadályozni a székrekedés kialakulását, és elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. A hummusz a rostok mellett még nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket is, amelyek a fogyásban is segítségünkre lehetnek. Kutatási eredmények azt igazolták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak hummuszt, illetve csicseriborsót, alacsonyabb derékkörtérfogatuknak és BMI-indexüknek köszönhetően jó eséllyel nem kerülnek az elhízott emberek táborába.
EFSA által jóváhagyott állítás a cékláról: A cékla táplálkozás-élettani szerepét a jelentősebb B1-, B2-, C-vitamin és folsav-tartalomnak, illetve a kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vas ásványi anyagoknak köszönheti. Lúgos kémhatású. Jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatát.
Ha az élő szárítmányainkból valami különlegeset készítesz, kérlek oszd meg velünk a receptet, és az ételről készített képet, és mi ajándékot küldünk nektek cserébe!
Rápolti Ágnes és a Viva Natura csapata