Figyelmükbe ajánljuk két húsvéti klasszikus recept gluténmentes verzióját, amelyek alapját a Glutenno lisztkeverékek képezik.
Húsvéti kalács
Mazsolával vagy anélkül? Vita helyett süssünk inkább két kisebb kalácsot, és csak az egyikbe tegyünk belőle.
Hozzávalók:
- 25 dkg Glutenno Alba gluténmentes fehér cipó kenyérliszt
- 25 dkg Glutenno Dolce Vita gluténmentes süteményliszt
- 2 teáskanál (7 g) élesztő
- ½ teáskanál só
- 6 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 tojás
- kb. 5 dl tej, meglangyosítva
- 5 dkg vaj, megolvasztva
- ½ dl olívaolaj
- 3 dkg mazsola, előzőleg forró vízbe áztatva
- a formához kevés vaj és mák
Elkészítés:
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kétféle lisztet, az élesztőt, a sót, a cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait.
- Egy kancsóban elhabarjuk a tojásokat a tejjel, az olvasztott vajjal és az olajjal.
- A folyadékot a liszthez öntjük, és spatulával alaposan elkeverjük. Ragacsos, sűrű, a nokedlitésztához hasonló masszát fogunk kapni.
- A masszát elfelezzük, és az egyikbe belekeverjük a mazsolát.
- A két masszát belesimítjuk egy-egy vékonyan kiolajozott kenyér vagy kalácsformába. Folpackkal letakarjuk, és legalább 1 órán át a duplájára kelesztjük.
- 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, 10 percig még a formában hagyjuk, utána rácson hűtjük ki teljesen.
Elkészítési idő: 10 perc+kb. 1 óra kelesztés+40 perc sütés
2 db kb 48 dkg-os kalács lesz belőle
Sárgarépás kuglóf
Az olívaolaj és a reszelt sárgarépa szaftossá, a sok fűszer pedig eszméletlenül illatossá teszi a tésztát. Villámgyors ünnepi sütemény, amihez még a robotgépet sem kell elővenni.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 13 dkg cukor
- 1 dl olívaolaj
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 14 dkg Glutenno Dolce Vita gluténmentes süteményliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ evőkanál fahéj
- 1-1 nagy csipet frissen reszelt szegfűszeg és szerecsendió
- ½ teáskanál só
- 20 dkg sárgarépa, reszelve
- 3 dkg mazsola, előzőleg forró vízbe áztatva
Elkészítés:
- A tojásokat kézi habverővel összekavarjuk a cukorral, az olívaolajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival egy nagy keverőtálban.
- A lisztet összevegyítjük a sütőporral, a fűszerekkel, a sóval, a reszelt répával és a mazsolával.
- Az egészet beleöntjük a tojásos-olajos folyadékba, és spatulával összeforgatjuk.
- A masszát elosztjuk egy 6 mélyedéses minikuglóf formában, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük a kuglófokat.
- A kész sütiket 10 percig még a formában hagyjuk hűlni, utána fordítjuk át egy rácsra, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Elkészítési idő: 10 perc + 35 perc sütés
6 minikuglóf lesz belőle.