Barion Pixel

A nélkülözhetetlen jód

A jód fontos nyomelem és nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonok előállításához azok megfelelő működéséhez. Ahhoz, hogy szervezetünkben jól működjenek az anyagcsere-folyamatok, illetve minden sejtünkben jó minőségű energia termelődjön, szükséges a megfelelő jód bevitele.

A pajzsmirigy a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért is nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyünk be jódot. Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához és a tiroxin-alultermeléshez vezet.

Mit csinál a tiroxon?

A tiroxin az emberi szervezet szabályos fejlődéséhez elengedhetetlen. Serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, fontos alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének.

A tiroxin alultermelődésekor az alapanyagcsere akár a felére is csökkenhet. Ez fiatalkorban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot, felnőttkorban pedig testhőmérséklet-csökkenést, a beszéd, mozgás és gondolkodás lassulását, elhízást is eredményezhet.

A tiroxin túltermelődésekor az alapanyagcsere nagymértékben fokozódik és a tünetek az előbbiekkel ellentétesek: az egyén sokat eszik, de még is fogy, ingerlékeny, túlzottan élénk és a szemgolyók kidüllednek (Basedow-kór).

Bőrünk egészségéhez is hozzájárul a jód

A jódnak nem elhanyagolható szerepe még, hogy hozzájárul a bőr szépségéhez és egészségének megőrzéséhez is. Azokon a területeken, ahol az ivóvíz nem tartalmaz jódot, illetve fogyókúráznak, vagy méregtelenítenek, szükséges lehet a jódot valamilyen formában pótolni.

Jódhiány esetén

A jódhiány megszüntetésére legalkalmasabbak azok a jód tartalmú szerves készítmények, amelyekben a jód például fehérjékhez kötődik, mivel az emberi szervezetben is ilyen formában van jelen a vérben. A jód természetes forrása a tengeri halak húsa, a kagylók és a homár. Magyarország területének megközelítőleg 4/5-e mérsékelten jódhiányos. Sem az ivóvizünk, sem az élelmiszereink nem tartalmaznak elegendő jódot, ezért ezt másként kell pótolni. Tudnunk kell, hogy vannak olyan zöldségfélék, amik csökkentik a jód felszívódását, ilyenek például a kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol, torma és a fehérrépa is.

A jó tanácsokat érdemes megszívlelni és mindenki úgy dönt, ahogy azt gondolja. Amikor az elhatározás megtörténik, kezd helyre állni a belső béke, akkor mágnesként vonzza be az ember a számára legmegfelelőbb megoldásokat, amikből kedvére válogathat.

A Viva Natura Kék Jód készítményét itt találja!

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza az üzletbe
   Szállítás kiszámítása
   Tetejére görgetés